Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Bursa'daki sağlık tesislerinin bir yıllık elektrik enerjisi için bir ihale düzenlendi. Limak’ın da katıldığı ihaleyi 74 milyon TL teklif veren bir başka şirket aldı. ihaleyi alamayan Limak, il sağlık müdürlüğünü  Kamu İhale Kurulu’na şikayet etti.

Yandaş alamadığı ihaleyi de şikayet ediyor

İsmail ARI

AKP iktidarı döneminde kamudan aldığı ihalelerle hızla büyüyen ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ‘beşli çete’ diye tanımladığı şirketlerden biri olan Limak Holding,alamadığı bir ihaleyi de şikayet etti.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, kentteki hastaneler ve poliklinikler ile sağlık tesislerinin bir yıllık elektrik enerjisi için 19 Şubat’ta bir ihale düzenledi.

Limak Holding’e bağlı Limak Uludağ Şirketi’nin de katıldığı ihaleyi 74 milyon 685 bin TL ile en düşük teklifi veren Sakarya Elektrik Şirketi aldı. Ancak, ihaleyi alamayan Limak Holding, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne itiraz başvurusunda bulundu.

İHALENİN YENİLENMESİ İSTENDİ

Limak, başvurusunun reddedilmesi üzerine, süreçteki eylem ve işlemlerin mevzuata aykırılığı iddiasıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nü Kamu İhale Kurulu’na şikayet etti. Limak’ın Kamu İhale Kurulu’na yaptığı şikayet başvurusunda, Sakarya Elektrik Şirketi’nin verdiği teklifin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, ihalenin iptal edilip tekrar ihaleye çıkılması gerektiği öne sürüldüi.

ŞİRKET DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Kamu İhale Kurulu,28 Nisan’da oybirliğiyle ihaledeki mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebileceği, bu nedenle ihalenin iptaline gerek olmadığına karar verdi. Ancak, “ihaleyi en düşük teklifi vererek alan Sakarya Elektrik Şirketi’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması” kararlaştırıldı. Kararda, bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi. İhalenin hangi şirketin üzerine bırakıldığı ise açıklanmadı.

İHALELERİN VAZGEÇİLMEZİ

İhalelerin ‘vazgeçilmezi’ Limak Holding Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı 64 Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün de elektrik enerjisi ihalesini aldı.

Öte yandan Limak’ın kamu kurumlarından aldığı milyonlarca liralık elektrik enerjisi ihalesinin bazıları şöyle:

► Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı: 1 milyon 547 bin TL

► Orman Genel Müdürlüğü: 1 milyon 413 bin TL

► Sahil Güvenlik Komutanlığı: 13 milyon 356 bin TL

► Bursa Yenişehir Havaalanı Müdürlüğü: 1 milyon 544 bin TL