Yandaş barodan ‘Osmanlı hukuku’

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP’nin Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) ele geçirme ve barolar arasındaki birliği bozma amacıyla hayata geçirdiği “çoklu baro” uygulaması kapsamında kurulan İstanbul 2 No’lu Barosu, stajyer avukatlara, “Osmanlı hukuku”nu anlattı. Öğretilen konular arasında Osmanlı döneminde kurumsallaşan “Ülke yöneticisinin emri ile katliam” hukuku da yer aldı.

Yandaş baro tarafından hayata geçirilen program kapsamında, çok sayıda tartışmalı konu belirlendi. Yandaş baro yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti hukukundan çok şer'i hükümlere dayanan Osmanlı hukukunu eğitim programına aldı.

Sekiz günlük eğitim kapsamında ilk gün için belirlenen başlangıç eğitimlerinin ardından ikinci gün devlet çıkarları için katletme konusu ele alındı. Bu kapsamda, Prof. Dr. Fethi Gedikli tarafından, siyasal iktidarın mutlak sahibinin emriyle adam öldürülmesi ya da cinayet işlenmesi anlamına gelen “Siyaseten katl müessesesi bağlamında Osmanlı hukuku” dersini verdi. Aynı gün Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın tarafından da Osmanlı'nın şeriat mahkemelerinde dayanak olarak kullanılan özel hukuk kurallarını içeren “Mecelle-i Ahkam-ı Adliye” eğitimi verildi.

SAVAŞ HUKUKU DERSİ

Üçüncü gün yandaş baroda ilk olarak Prof. Dr. Mustafa Avcı, Osmanlı Ceza Hukuku eğitimini verdi. Sonraki günlerdeki eğitimler kapsamında ise Abdullah İslamoğlu "Osmanlı’da Anayasal Gelişmeler", Dr. Mahmut Esat Kalıpçı "Osmanlı Miras Hukuku", Prof. Dr. Nuran Koyuncu ise "Osmanlı Vakıflar Hukuku" dersi verdi. Araştırma görevlisi Betül Argunhan ise “Klasik dönem Osmanlı Devleti’nde Yaşam Hakkı Bağlamında Savaş Hukuku”nu öğretti.

YURTTAŞI DA BÖLECEKLER

TBMM Adalet Komisyonu, AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti. Teklif, Meclis’te görüşülecek. Ödeneklerin önemli bir bölümünün 2 No'lu barolarla paylaştırılmasına yol açacak düzenlemeyi eleştiren TBB Başkanı Erinç Sağkan, teklifin baroları olduğu gibi vatandaşları da böleceğini ifade etti.

Sağkan, yandaş baroların, üye sayısı daha yüksek olan diğer barolardan iki katı daha fazla ödenek alacağının altını çizdi, “İstanbul 2 No'lu Barosu'nun ödeneği 1 milyon 94 bin TL. Bu düzenleme geçerse ödeneği 4 milyon 435 bin TL olacak ve İstanbul 2 No'lu Barosu'nun kayıtlardaki avukat sayısı 2 bin 435. Bu düzenlemenin adaleti, eşitliği getirdiğinden nasıl söz edebileceğiz?” diye sordu.