İstanbullular yarın gerçekleştirilecek Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini beklerken, yandaş basında seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında karalama kampanyaları hız kesmeden devam ediyor. Bugün Milliyet.com.tr’de yayımlanan ve Hürriyet’in de sayfalarına taşıdığı haberde, iki adayın vaatleri, isimleri açıklanmayan ‘uzmanlara’ yorumlatıldı. Adayların bazı vaatlerinin yer aldığı haberde, Ekrem İmamoğlu’nun projeleri ve vaatleri ‘gerçekleştirilemez’ bulunurken, Binali […]

Yandaş basında son gün çabaları: İsimsiz uzmanlara vaatler ‘yorumlatıldı’, İmamoğlu kötülendi

İstanbullular yarın gerçekleştirilecek Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini beklerken, yandaş basında seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında karalama kampanyaları hız kesmeden devam ediyor.

Bugün Milliyet.com.tr’de yayımlanan ve Hürriyet’in de sayfalarına taşıdığı haberde, iki adayın vaatleri, isimleri açıklanmayan ‘uzmanlara’ yorumlatıldı.

Adayların bazı vaatlerinin yer aldığı haberde, Ekrem İmamoğlu’nun projeleri ve vaatleri ‘gerçekleştirilemez’ bulunurken, Binali Yıldırım’ın vaatlerine “uygulanabilir” dendi.

Haberde yer alan “uzman yorumları”ndan bazıları şöyle:

SOSYAL YARDIMLAR

BİNALİ YILDIRIM

  • Her yıl 25 bin ihtiyaç sahibi engelli ailesinin en az bir hafta yararlanacağı biçimde İBB Yaz Kampları düzenlenecek. Engelliler ve ailelerine tatil imkanı sağlanacak.
  • Dar gelirli ailelerin öğrencilerine verilen kırtasiye desteği artacak.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesislerinde yapacakları düğünlerde dar gelirli ailelere 8.000 TL’lik düğün desteği verilecek

EKREM İMAMOĞLU

  • Sosyal yardım bütçesi 3 katına çıkarılacak. Ailelere her ay 200 liradan 2020 liraya kadar nakdi yardım yapılacak. Tüm yardımlar hanedeki kadınlara verilecek.
  • Açlık sorunu ortadan kaldırılacak. Evsizlik sorununun önüne geçilecek.
  • Geliri yoksulluk sınırı altındaki yeni evlenecek gençlere 2 bin TL destek sağlanacak.
  • İhtiyaç sahiplerinin ve öğrencilerin uygun fiyata kaliteli mobilya kullanması için Beyaz Eşya/Mobilya Çarşısında üretim yapılacak.
  • Yoksul ve ihtiyaç sahibi İstanbullulara ve özellikle ilkokul çağındaki öğrencilere ücretsiz süt dağıtımı yapılacak.
  • İstanbul ve çevresinde süt üretimi için tesisler kurulacak.

UZMAN YORUMU: İmamoğlu’nun belediye imkanlarıyla tüm bu vaatlerini gerçekleşmesi imkânsız. Çünkü belediyenin böyle bir mali kaynağı yok.

Beyaz eşya, yerli metrobüs üretimi yapılması, belediye imkanlarıyla yoksulluğun ortadan kaldırılması mümkün görünmüyor. 

Uzmanlar, Binali Yıldırım’ın vaatlerini daha uygulanabilir görüyor.

MARMARAY

Ekrem İmamoğlu, Marmaray’ın kuzeyinde iki yakadaki raylı sistemleri birbirine bağlayan yeni bir boğaz geçişi yapılacağını söylüyor

Uzman yorumu: Böyle bir projenin maliyetinin 3,5 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. Ulaştırma Bakanlığı da aynı lokasyon için 2015’te Büyük İstanbul Tüneli projesini gündemine aldı. Dolayısıyla belediye imkanları ile böyle bir proje yapma vaadi bir planlama hatası olarak niteleniyor.

METROBÜS

Binali Yıldırım, şu anda raylı ve metrobüs sistemlerinin % 18’lik bir dilimde olduğunu, bu rakamı % 48’e çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Binali Yıldırım, İstanbul’un herhangi bir yerinde 750 metre yarıçapında bir toplu taşıma durağına erişilmesini sağlayacaklarını da ifade ediyor.

Ekrem İmamoğlu, Metrobüslerin yolcu kapasitesini iki katına çıkarmayı vaat ediyor. 10 yıllık işletme süresi dolan yüksek maliyetli metrobüslerin yerine yeni nesil yerli metrobüs kullanılacağını söylüyor. Yani ulaşımda metrobüslerin ağırlığını artırmayı vaat ediyor.

Uzman yorumu: Özellikle Ekrem İmamoğlu’nun metrobüslerin yolcu kapasitesini iki katına çıkarma vaadi eleştiri konusu olduAksları lastik tekerlekle çözmek uzun vadede sürdürülebilir değil. Bu nedenle raylı sisteme öncelik verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Araçların ömrü ve 1 yolcuyu taşıma maliyeti hesaplandığında bir projenin ortalama otuz yıl ömrü olması gerektiğinin altı çiziliyor.

Bu açıdan bakıldığında metrobüsün pahalı olduğu ortaya çıkıyor. Başka illerde de kullanılmayacaksa veya yurt dışına ihraç edilemeyecekse sadece İstanbul için Metrobüs üretimini yapmaya kalkmanın ayrı bir ek mali yük getireceği belirtiliyor. Yıldırım’ın ise raylı sisteme daha fazla ağırlık vereceği yönünde bir vurgu yapmadığı ifade ediliyor.