Yargıyı, bürokrasiyi ve üniversiteleri yandaş isimlerle dolduran AKP iktidarı demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum...

ELÇİN YILDIRAL

Yargıyı, bürokrasiyi ve üniversiteleri yandaş isimlerle dolduran AKP iktidarı demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına da el attı. AKP yandaş muhafazakar cemaate yakın derneklere kamu yararına dernek statüsü verirken, muhalif dernekleri ise bu kapsamdan çıkarıyor. AKP iktidarı döneminde kamu yararına çalışan dernek sayısı 409’a çıktı. Bunlardan 22’si AKP döneminde bu statüyü kazandı. 17 derneğin ise kamu yararına çalışan dernek statüsünden sayılmasının kaldırıldı. Kamu yararına çalışan dernek statüsüne kavuşan derneklerin tamamına yakınının hükümet yanlısı yandaş kuruluşlar olduğu gözlerden kaçmadı.

DENİZ FENERİ KAMU YARARINA DERNEK!
Geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurul’unda milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kamu yararına çalışan dernekler ile ilgili sorulara yanıt verirken, “Derneklerin iki yılda bir denetlendiğini, kamu yararına çalışan derneklerden 187’sine idari işlem, 8’ine adli işlem uygulandığını bunlar arasında Deniz Feneri Derneği’nin de bulunduğunu açıkladı.Bakan yılmaz Deniz Feneri Derneği’nin 2007, 2009 ve 2010 yıllarında denetlendiğini, bu denetimler sonucunda derneğin, kamu yararına çalışan dernekler statüsünden çıkarılmasında yönelik herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını belirtti.

HALK EVLERİNE MUHALİF OLMA CEZASI
Kamu yararına çalışan dernek statüsünden çıkarılan dernekler içerisinde en göze çarpanı ise muhalif kimliği ile bilinen Halkevleri. 80 yıl önce dil, tarih ve edebiyattan güzel sanatlara kadar uzanan geniş yelpazede köylere kadar örgütlenerek eğitim veren Halkevlerinin parasız eğitim, sağlık, ulaşım, barınma hakkı, su hakkı gibi halkın toplumsal kolektif hakları için mücadele etmesi bu statüden neden çıkarıldığını yeterince özetliyor.

Kamu yararı statüsü ile ilgili bilgiler

Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü nasıl kazanılır?   5253 sayılı Dernekler Kanununa göre; İçişleri Bakanlığı, başvuruyu yapan derneğin Kamu Yararına Çalışan Dernek kabul edilmesi teklifini Bakanlar Kuruluna götürüyor. Bakanlar Kurulu son sözü söylüyor.

Kamu Yararına Çalışan Derneklere Sağlanan Kolaylıklar nelerdir? İzin Alınmadan Yardım Toplayabilme Kolaylığı; ve Kamuya ve Mazbut Vakıflara Ait Arsa ve Arazileri Satın Alabilme Kolaylığı. Kamu Yararına Çalışan Statüsünü elde eden derneklerin hepsi izin alınmadan yardım toplayabilme yetkisine sahip değil. Kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığının önerisi ile Bakanlar Kurulunca belirleniyor. Türkiye’de 409 Kamu Yararına Çalışan Derneklerden 13’ü bu ayrıcalıktan yararlanıyor. Bu dernekler arasından, Deniz Feneri Yardımlaşma Derneği, Kimse Yok Mu Yardımlaşma Derneği, Türkiye Diyanet Vakfı en dikkat çekeni.

Kamu Yararına Çalışan Derneklere Tanınan İstisna ve Muafiyetler nelerdir?  Katma Değer Vergisi, bina ve arazi vergisi, damga vergisi, veraset ve intikal vergisinden muaf tutuluyorlar. Ayrıca Başbakanlıkça lüzum görülenlere siyah plaka verilebiliniyor. Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü hangi şartlarda kaybedilir? Bu statüde olan dernekler iki yılda bir denetliyor. Yapılan denetimler sonucu, kamu yararına çalışan derneklerin organlarında görev alan üyeler veya ilgili personel, hapis cezasını gerektiren suçların işlendiğinin tespit edilmesi halinde, geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanınca görevden uzaklaştırılabiliniyor.