İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Ayasofya'daki bazı tarihi eserlerin kayıp olduğu iddialarıyla ilgili olarak “Bizim kayıtlarımıza göre bu konuda iddiada bulunmayı gerektiren bir durum söz konusu değil. Lüzumsuz tartışmalara kapı aralayacak yaklaşımlardan uzak durulması lazım” dedi. Yandaş Türkiye gazetesi, bugün Ayasofya’da kayıp levhaların olduğu iddiasını manşetine taşımıştı.

Yandaş gazeteye yalanlama: Kayıtlara göre Ayasofya’da kayıp eser yok

Hükümetin kontrolündeki gazetelerden Türkiye, bugünkü manşet haberiyle Ayasofya'daki eserlerden bazılarının kayıp olduğunu iddia etti. İddialara İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz yanıt verdi.

Yılmaz Ayasofya'ya ait eserlerin envanter kayıtlarının ellerinde olduğunu ifade ederek, "Çalıntı var diyenin ne olduğunu söylemesi lazım ki 'evet bu var ya da yok' diyelim” dedi. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim kayıtlarımıza göre bu konuda iddiada bulunmayı gerektiren bir durum söz konusu değil. Ayasofya hepimiz için önemli bir konu. 24 Temmuz ise Türkiye'nin tarihinde önemli bir dönüm noktası. İddia sahipleri ya da Ayasofya hakkında görüş ifade edenler, Ayasofya'nın bu tarihi gününü ve konumunu aşağı çekebilecek ve lüzumsuz tartışmalara kapı aralayacak yaklaşımlardan uzak durması lazım.”

‘BİR ARAYA GETİRİP TOPARLAYACAĞIZ’

“Cumhurbaşkanımızın ve bakanımızın takibiyle Ayasofya'ya ait bütün eserleri tespit ediyoruz" ifadelerini kullanan Yılmaz, “Ayasofya 1934 tarihinde müzeye çevrildikten sonra Ayasofya içerisindeki bazı eserlerle ilgili tasarruflarda bulunduğunu biliyoruz. Bizdeki kayıtlara göre bu eserlerin bir kısmı Ayasofya'da hala muhafaza ediliyor. Bakım ve onarımı bakanlığımız tarafından büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Bunun yanında bazı müze, camii ve benzeri kurumlara da buradan bazı eserlerin nakledildiğini biliyoruz. Bunların envanter kayıtları elimizde var. Bunları bir araya getirip toparlayacağız” şeklinde konuştu.

‘HAÇLI ASKERLERİ ÇALDI’

Yılmaz, “Hırsızlık noktasında ise söyleyeceğim şu” diyerek şunları kaydetti:

“Ayasofya'da ne kadar eser varsa, iğne ucuna varıncaya kadar Haçlı askerleri tarafından çalınmış, talan edilmiş, Avrupa'ya götürülmüş ve satılmıştır. Bunların bir kısmı bazı özel koleksiyonlarda, bazı müze meydanlarda sergilenmektedir. Gelin hep birlikte Ayasofya'nın tarihini inceleyelim hem Roma hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde Ayasofya'ya ait ne kadar eser varsa hepsini takip edelim, Ayasofya müzesinde insanlığın istifadesine sunalım" ifadelerini kullandı.

‘YENİ BİR MÜZE ORTAYA ÇIKACAK’

Yılmaz Ayasofya'daki eserlerden bir müze kurulacağını ve ‘bunun bir ilk olacağını’ söyledi. Yılmaz şöyle konuştu:

“Bakanlığımız yeni bir uygulamaya gidiyor onun da müjdesini buradan vereyim. Sultanahmet Camii'nin hemen karşısında Türk İslam Eserleri Müzesinin yanında Tapu Kadastro binası var. Tarihi bir yapı. Bu yapı cumhurbaşkanımızın talimatıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildi. Burada Ayasofya'ya ait eserlerin hepsi bir araya getirilecek. Sadece Ayasofya'ya ait eserler değil, müzeye çevrildikten sonra Anadolu'nun farklı bölgelerinden de bazı eserler Ayasofya'nın depolarına intikal ettirilmiş. Bunların hepsi incelenecek, değerlendirilecek. Ayasofya'da değerlendirilmesi uygun görülenler Ayasofya'da, diğer eserler ise Tapu Kadastro binasında oluşturulacak müzede insanların istifadesine sunulacak. Bu uygulama aslında bir ilk. İlk defa geniş bir ölçekte Ayasofya'ya ait ya da bir şekilde ilişkilendirilmiş eserler insanların ziyaretine sunulmuş olacak. Ayasofya'daki eserlerden yeni bir müze ortaya çıkacak.”

Ayasofya içerisindeki ikonların nasıl kapatılacağını da açıklayan Yılmaz, “Işık sistemi değil, perde sistemi kullanılıyor. Açılıp kapanır bir sistem. Namaz vakitlerinde kapatılacak, sonra tekrar açılacak. Bir takvim sunuldu bütün hazırlıklar o takvime yetişecek şekilde sürüyor" dedi.