‘Yandaş medya’ demek suçmuş

Oktay Evsen

Ankara 9. İdare Mahkemesi, medya ombudsmanı Faruk Bildirici’nin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğinin düşürülmesine karşı açtığı davayı reddetti. Ret gerekçesinde ise Bildirici’nin açıklamalarında, “Yandaş medya” ve “RTÜK siyasi iktidarın arka bahçesi gibi” diyerek tarafsızlığını yitirdiği öne sürüldü.

9.İdare Mahkemesi’nin Bildirici’nin istemini reddettiği kararında “Üst Kurul’un kararında yetki yönünden hukukî aykırılık görülmemiştir” denildi. Kararda, Bildirici’nin RTÜK üyeliği sırasında yaptığı açıklamalardan alıntılara yer verilerek şu ifadelere ver verildi: “Davacının bir kısım özel medya hizmet sağlayıcı kuruluş hakkında tarafsızlığını yitirdiği dolayısıyla 6112 sayılı kanunun Yasaklar ve Denetim başlıklı maddesine aykırı davrandığı anlaşılmıştır.”

TARAFSIZLIĞIN KANITI OYLARDIR

Faruk Bildirici ise mahkemenin kararının bozulması istemiyle yaptığı istinaf başvurusunda RTÜK’ün TBMM’nin yetkisini gasp ettiğini vurgulayarak “Üst Kurul hem savcı hem hâkim gibi davranmış; savunma dahi almadan cezai nitelikte bir karar vermiştir” dedi. RTÜK Başkanı Şahin’in kin ve garez saikiyle üyeliğini düşürdüğünü ifade eden Bildirici, “RTÜK’ün yasadaki üyelikten çekilmiş sayılma hükmü ile ilgili yönetmelik gibi hiçbir düzenleme yapmamış olduğuna” dikkat çekti.

Bildirici, mahkeme kararında yer alan demeç ve açıklamalarının “bazı medya kuruluşları lehinde bazı medya kuruluşları aleyhine tutum olarak nitelendirilemeyeceğini” savundu. Bildirici, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini ifade ederek şunları kaydetti: “RTÜK’te siyasi iktidarın belirleyici olmamasını istemek ve ‘yandaş medya’ diye değerlendirmek düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında kalan suç teşkil etmeyen ifadelerdir. Görevden çekilmiş sayılmama gerekçe olamaz. Gerekçeli kararda adı geçen medya kuruluşlarıyla ilgili ifadeler, o kuruluşların habercilik yaklaşımına ilişkin genel değerlendirmelerdir.”