Yandaş medya ‘tarihi geçse de yenebilecek’ ürün listesi yaptı

Haber Merkezi

Yandaş Sabah gazetesinin internet sitesinde Saray’ın görmezden geldiği ancak yurttaşı bezdiren gıda zammına karşılık ‘tarihi geçse de yenilebilecek’ ürünlerin ‘püf’ noktalarını anlatıldı. ‘Son kullanma tarihleri geçse bile yenebilecek 10 yiyecek’ başlıklı haberde ‘tarihler tam olarak ürünleri atıp yenilerini almamız gerektiğinin bir göstergesi değil’ ifadeleri yer aldı.

‘Püf noktalarını çözerek tükettiğiniz besinlerle ilgili doğru zaman aralığını tespit edebilirsiniz’ denilen haber şöyle devam etti:

Yumurtalar: Buzdolabında uygun şekilde saklanan yumurtaların 3-5 hafta dayanabileceği tahmin ediliyor. Ancak bu, bu süre geçtikten sonra kartonda kalan birkaç yumurtayı yiyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Yapılacak en iyi şey yumurtaları kırıp renk ve kokularını kontrol etmektir.

Sert peynir ve tereyağı: Sert peynirler, düşük su içeriği nedeniyle yumuşak peynirlerden daha uzun süre dayanır. Peynirinizi hava geçirmez bir kapta veya yakında kullanmayı düşünmüyorsanız dondurucuda sakladığınızdan emin olun. Paketi açtıktan sonra tereyağı buzdolabında daha da uzun süre dayanır. Paketi açılmamışsa 2-3 ay da olsa kullanabilirsiniz.

Süt ve yoğurt: Pek çok insan, güvenli olmadığını düşünerek son kullanma tarihi geçmiş sütü içmekten korkar, ancak gerçekte bir hafta sonra içmek hâlâ güvenlidir. Yoğurt, hâlâ güzel görünüyor ve kokuyorsa yemek için güvenlidir. Bununla kastettiğimiz şey, yoğurtta renk değişikliği veya daha da kötüsü küf belirtileri olmamasıdır.

Et ve balık: Taze et 5 günden fazla satın alındıktan sonra buzdolabında bırakılamaz ve kullanılmadığı takdirde dondurulmalı. Kötü saklanan etlerdeki bakteriler her 15-20 dakikada bir ikiye katlandığından, dondurucunuzun düzgün çalıştığından emin olun. Taze balık ise buzdolabında 1-2 gün, füme balık ise 5-7 gün dayanabilir.