Demirören’in borcuna karşılık Ziraat Bankası’na devredilen Göktürk’teki yeşil alanda yandaş müteahhitlere özel izin verildi. İstanbul Valiliği’ne bağlı Mahalli Çevre Kurulu’nun izniyle lüks konut projesinin müteahhitleri geceleri de inşaat çalışmalarına devam edebilecek.

Yandaş müteahhitlere gece çalışma izni

İsmail ARI

Demirören Holding’in aldığı krediyi ödemediği için Ziraat Bankası’na devredilen İstanbul Göktürk’teki yeşil alanda talan devam ediyor. Emlak Konut’un araziye yaptığı lüks konut projesi için İstanbul Valiliği’ne bağlı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün müteahhitlere özel izin verdiği ortaya çıktı.

30 Kasım 2022’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği’ne” göre inşaat faaliyetlerinin saat 10.00 ile 22.00 saatleri arasında sınırlandırıldı. Ancak, İstanbul Valiliği’ne bağlı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Mahalli Çevre Kurulu, 3 Ocak’taki toplantısında, “Kamu yararı” gerekçesiyle Emlak Konut’un taşeronu Özyazıcı İnşaat’a 24 saat çalışma izni verdi. Kararda İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ve çok sayıda bürokratın imzası yer aldı.

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’nden yapılan açıklamada ise “Buradan soruyoruz, özel bir inşaat şirketinin yaptığı lüks konut inşaatında ne tür bir kamu yararı gördünüz de bu kararı aldınız?” denilerek karar tepki gösterildi.

HALK İZİN VERMEDİ

Kemerköy ve Göktürk halkı saat 10.00’a kadar inşaat faaliyetine izin vermeyeceğini belirterek şantiye önündeki yolu kapattı. Halk, Özyazıcı İnşaat’ın yetkililerinin kendilerini “Yolu açmazsanız iş makinaları ile oturduğunuz sitenin girişini kapatacağız” diye tehdit ettiğini ifade etti.

Yapılan açıklamada, “Direndik, saat 10.00’a kadar inşaat faaliyetine izin vermedik. Ve inanıyoruz ki direnmeye devam ederek bu yağma ve talana son vereceğiz. Yeşil alan eski haline dönecek, bu sürecin sorumluları yargı önünde hesap verecek” denildi.

YANDAŞ ŞİRKETLER

Demirören Holding’den Ziraat Bankası’na geçen 224 bin metrekarelik araziye Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 91 villa ve 559 dairenin yer aldığı lüks konut projesi inşa ediliyor. Emlak Konut ise projeyi inşa ettireceği şirketleri Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirmişti. KAP’a yapılan bildirimlere göre, Özyazıcı İnşaat ile 19 Ekim tarihinde KDV hariç 1 milyar 550 milyon TL, Cevahir Yapı Şirketi ile de 24 Ekim tarihinde KDV hariç 2 milyar 295 milyon TL değerinde sözleşme imzalandı. Böylece iki şirkete KDV hariç toplam 3 milyar 845 milyon TL ödenecek.

Emlak Konut’un sözleşme imzaladığı Özyazıcı İnşaat’ın sahibi Ahmet Özyazıcı, Turkuvaz Medya Grubu’nun yönetim kurulu başkanı olan Ömer Faruk Kalyoncu ile ortak. Ozr Yapı Ticaret Anonim Şirketi, 2018 yılında Ömer Faruk Kalyoncu ve Ahmet Özyazıcı ortaklığında 60 milyon TL sermaye bedeli ile Özyazıcı İnşaat’ın genel merkezinde kuruldu. Öte yandan Özyazıcı, Kalyoncu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu ZRS İnşaat isimli bir başka şirkette yönetim kurulu başkan yardımcısıydı.

Lüks konut projesini inşa edecek bir diğer şirket olan Cevahir Yapı’nın iktidarla sıkı ilişkileri bulunuyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Reşat Cevahir’in oğlu İslam Cevahir’in nikah şahidi 2010 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olmuştu. Cevahir Yapı’nın ortakları arasında yer alan, 2002’de AKP’ye katılan ve 2015 yılında yaşamını yitiren İbrahim Cevahir de yer alıyordu. İbrahim Cevahir’in de 2015 yılındaki cenazesine de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.