Muhalif kanalların baskı altına alınmasında önemli rol oynayan RTÜK, çifte standart içeren kararlarına bir yenisini daha ekledi. Hükümete yakınlığı ile bilinen kanallardaki yayın ihlallerine göz yuman Üst Kurul, muhalif yayınları ile bilinen TELE 1’e ise ceza yağdırdı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin Meclis grup toplantısı konuşması, TELE 1, ATV, A Haber, Ülke TV ve […]

Yandaşa serbest, muhalife yasak

Muhalif kanalların baskı altına alınmasında önemli rol oynayan RTÜK, çifte standart içeren kararlarına bir yenisini daha ekledi. Hükümete yakınlığı ile bilinen kanallardaki yayın ihlallerine göz yuman Üst Kurul, muhalif yayınları ile bilinen TELE 1’e ise ceza yağdırdı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin Meclis grup toplantısı konuşması, TELE 1, ATV, A Haber, Ülke TV ve Kanal 7’de yayınlandı. Temelli, konuşmasında ülke gündemine değinirken “Kürdistan” ifadesini kullandı. Temelli’nin bu ifadesinin ardından RTÜK uzmanları, TELE 1 kanalı hakkında bir rapor hazırlayarak kanalın cezalandırılmasını istedi.

REKLAM GELİRLERİNE EL KOYULMASI KARARI

Yayının incelendiği uzman raporunda, Temelli’nin “Kürdistan’da kazanacağız, Batı’da AKP ve MHP’ye kaybettireceğiz” ifadelerinin, Anayasa’da yer alan, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” hükmünü ihlal ettiği iddia edildi. RTÜK Kanunu’nda yer alan, “Yayınlar, devletin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ve Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz” hükmünün de ihlal edildiğini öne süren uzmanlar, kanalın cezalandırılmasını istedi. Bunun üzerine toplanan Üst Kurul, TELE 1 kanalına iki kez program durdurma cezası verdi. Kanalın reklam gelirlerinin yüzde ikilik bölümüne el koyulması da kararlaştırıldı.

Oy çokluğuyla alınan bu karara RTÜK’ün CHP temsilcileri ise karşı çıktı. Temelli’nin aynı konuşmasının yandaş ATV, A Haber, Kanal 7 ve Ülke TV’de de yayınlandığını ancak bu kanallar hakkında rapor hazırlanmadığını ifade eden üyeler, tüm kanalların dosyalarının birleştirilmemesi nedeniyle ceza istemine karşı oy kullandı.