Erdoğan’ın Almanya ziyareti Türkiye’deki yandaş basında “Yeni dönem” olarak yorumlanırken Alman basını ise “Normalleşme yok” dedi. Erdoğan dün bir kez daha Merkel’le görüştü

Yandaşlar ‘yeni dönem’, Alman basını ‘normalleşme yok’ dedi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyareti iki ülkenin basınında da geniş yer bulurken yorum farkı dikkat çekti. Yandaşlar “Yeni dönem” ifadelerini kullanırken Alman basınına göre ise “Normalleşme yok.”

Sabah, “Sıcak karşılama, güçlü işbirliği”, Yeni Şafak, “Atacağımız çok adım var”, Güneş, “Avrupa’yla yeni dönem”, Star, “Almanya ile yeni dönem” manşetleri attı. Diğer gazeteler de Türkiye’nin yeniden reform yoluna girdiğini, vize serbestisi için gereken kriterlerin tamamlanacağını yazdı. Yandaşlar Almanya’nın Türkiye’ye dair eleştirilerine yer vermek yerine Erdoğan’ın FETÖ, Can Dündar gibi konulardaki açıklamalarını öne çıkararak, “yüzlerine söyledi” iması ile konuya yaklaştı.

Erdoğan’ın Berlin ziyareti Alman basınında da geniş yer buldu. Frankfurter Allgemeine Zeitung, “Normalleşme yok, Erdoğan demokratik Avrupa’dan ne kadar uzak olduğunu gösterdi…” dedi. Yorumda, “Türkiye’de bundan sonraki gelişmelere Almanya kayıtsız kalamaz. Bizim ulusal çıkarlarımız açısından, NATO müttefikimiz Putin’in kollarına düşmemeli. Komşu ülkelerdeki savaş bölgelerinden ve kendi ülkesinden mülteciler göndermesine yol açacak biçimde Türkiye’nin ekonomik bir krizin içine düşmesini de istemeyiz” ifadelerine yer verildi.

Rhein-Zeitung da “Erdoğan’a hiçbir şeyin yolunda olmadığı mesajı verildi…” derken, “Steinmeier ve Merkel, Erdoğan’a açıkça şu mesajı verdi: Hiçbir şey yolunda değil. Ankara Alman değerlerini paylaşmıyor. Ankara, Avrupa Birliği’nin uzağında” ifadelerini kullandı.

***

Erdoğan, Köln’deki caminin açılışını yaptı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’ya yaptığı üç günlük devlet ziyaretini dün tamamladı. Erdoğan, Türkiye’ye dönmeden önce Almanya’daki temasları kapsamında son olarak Köln’de Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii’nin resmi açılış törenine katıldı. Açılış nedeniyle polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Kentin çeşitli noktalarında protesto gösterileri düzenlendi. Köln kentinin Deutz semtinde Kürt gruplar, Ebertplatz semtinde de Alevi gruplar toplandı. Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada Almanya’yı eleştirdi: “Maalesef stratejik ortaklarımız hâlâ bize ‘delil’ diyor. Türk yargısı bunlarla ilgili karar verdi. Sizin kararlarınız geçerli, bizimki geçerli değil. Bu nasıl bir anlayıştır? Ülkemizi kana bulayan katillerin burada ellerini kollarını sallayarak gezmelerine müsaade edilmemeli.”

***

Steinmeier’den sert eleştiriler

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Erdoğan onuruna verilen yemekte eleştirel bir konuşma yaptı. Türkiye’de sivil topluma uygulanan yoğun baskı ve muhalifleri tutuklanmasına dikkat çeken Steinmeier, Erdoğan’a hitaben “Sayın Cumhurbaşkanı umarım bunları gündem içerisinde görmezden gelemeyeceğimizi anlıyorsunuzdur” dedi. Steinmeier “Türkiye’de tutuklu olan Alman vatandaşlarından dolayı endişeliyim” diye konuştu. Steinmeier “son aylardaki rahatsızlıkların giderilmiş olmadığını” kaydetti.