Özellikle yaz mevsiminde şaibeli şekilde yanan ormanlar AKP’nin rant politikalarından nasibini aldı. Yangınların ardından başlayan inşaatlar bunu kanıtlar nitelikte

Yangın bahane rant şahane!

16 yıl boyunca rant ve talan odaklı bir çevre politikası güden AKP, birçok yıkıma sebep oldu. Yasalarla da desteklediği rant politikaları büyük inşaat şirketlerinin işini kolaylaştırdı. Şaibeli orman yangınları da yasalar haricinde şirketlerin işini kolaylaştıran olaylardan oldu. Özellikle Bodrum’un Güvercinlik koyundaki oteller bunun en büyük kanıtından biri niteliğinde ama tek örnek değil.

Lüks oteller Güvercinlik’te
Güvercinlik’te 11 yıl önce yanarak küle dönen 150 hektar ormanlık alanla ilgili olarak, dönemin Muğla Orman Bölge Müdürü ve şimdilerde AKP Antalya Milletvekili olan İbrahim Aydın, alanın kesinlikle imara açılmayacağını yanan yerlerin tekrar yeşillendirileceğini söylemişti. Ancak bugün ormanlık alanda 4 dev otel var. Titanic Deluxe Bodrum, Amara Hotel otellerden 2’si. Begonia Tatil Köyü ise ormanlık alanın içinde kalıyor.

Katarlıların ilgisini çekmişti
Bir başka örnek ise Trabzon’un Sürmene İlçesi Çamburnu mevkiindeki villalar. 2017 Ocak’ında meydana gelen yangın 15-20 hektarlık alanı yakmıştı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bölgenin imara açılacağı iddialarını yalanlamış, “Başka bir maksatla kullandırılması söz konusu olamaz. En kısa sürede ağaçlandırma için hazırlayacağız ve buralarda fidanlar toprakla buluşacak” demişti. Ancak bölgede 15 villa yapıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş yangının olduğu gün arazinin Katarlılara satıldığını söyleyerek “Arazinin imara kurban edildiğini görüyoruz. Bu talana en başta Trabzon halkı tepki göstermelidir ve o villaların sahiplerinin kim olduğu derhal açıklanmalıdır” diye konuşmuştu.

Türkbeleni Ormanı’na kent tesisi
Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Türkbeleni Ormanı’nda da yine benzer bir talan söz konusu. 26 Temmuz 2013 tarihinde çıkan yangında yaklaşık 100 dekarlık ormanlık alan yandı. İlçe merkezinde yer alan ve yangın riskiyle karşı karşıya bulunan Türkbeleni Ormanının korunması için CHP’li Manavgat Belediyesi, 19 Ağustos 2009 ve 23 Aralık 2011 tarihlerinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvurarak iki kez alanın tahsisini istedi. Ancak Manavgat Belediyesi’nin bu talebi kabul edilmedi. 2013 yılında çıkan yangından yaklaşık üçte birlik kısmı yanan Türkbeleni Ormanı, yangının ardından AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi. Kasım 2016’da ise Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkbeleni Ormanı’nda yanan alanın büyük bölümünü yapılaşmaya açacak projenin ihalesi yapıldı. Türkbeleni yangınından kurtulan ağaçların da proje kapsamında alandan sökülmesi ise tepki çekti. Yapılan tesisin bugünlerde açılması bekleniyor.