Muğla’da çıkan yangın, 4. günün sonunda söndürüldü. Muğla Büyükşehir Belediyesi dün sabah itibarıyla yanan alan miktarının 3 bin 417 hektar olduğunu açıkladı. Yangında asıl sonucun yerde alınacağını belirten Emekli Orman Mühendisi Tutmaz, sorunun personel yetersizliği ve tecrübesizliği olduğunu belirtti.

Yangın çıkmadan önlem almalıyız
Fotoğraf: AA

Aycan KARADAĞ

Marmaris’in Hisarönü Mahallesi’ne bağlı Bördübet mevkiinde 21 Haziran Salı akşamı başlayan yangın 4'üncü günün sonunda söndürüldü. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Son 12 saatte 180 hektar orman yandı. Toplam olarak 3 bin 417 hektar bu da 4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde" demişti.

Orman yangınlarında binlerce canlı yaşamını yitirirken, havadan yapılan çekimlerde vicdanları sızlatan manzara ortaya çıktı. Dumanın ve küllerin rüzgârın etkisiyle ilçe merkezine kadar geldiği görülürken yangınla ilgili gözaltına alınan kişinin tutuklandığı duyuruldu. Yangının Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına kadar gelmesi üzerine orman ve itfaiye ekipleri, alevlerin önüne geçmek için güvenlik koridoru açtı.

RÜZGÂR RİSKİ

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay BirGün’e yangın sürecini anlattı. Oktay, yangında rüzgârın ciddi sorun yarattığını söyleyerek, “Çok yoğun bir şekilde gerek karadan gerek havadan soğutma işlemleri yapılıyor. Ama rüzgârın şiddetinden kaynaklı tedbirli olduğumuz için tekrar alevler çoğalmasın diye yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Yangında ciddi oranda bir azalma olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Yangınlardan ders çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Oktay, şunları söyledi: “İlk etapta bizim hedefimiz yangının tamamen sonlanması. Sonrasında gerekli toplantıları yapıp nerede eksik kalmışız nerede fazlayız bunların değerlendirilmesi gelir. Yangının söndürülememesinin temel sebebi ise; rüzgârın oldukça şiddetli olması. Özellikle sahada yaşadığımız en büyük zorluk bu oldu. Sürekli şiddetli rüzgâr, yangının çok hızlı yayılmasını sağladı.”

BU KADAR UÇAK YOKTU

Oktay şunları kaydetti: “Bugün 30’a yakın helikopter sahada. Bununla beraber en az 6 veya 7 tane uçak bulunuyor. Yangının başladığı ilk akşamdan sonraki gün içerisinde bu kadar fazla sayıda değildi ama şu anda oldukça yoğun. Sabotaj ihtimalinin oldukça kuvvetli olduğunu dile getirmiştim.. Nitekim bir kişi de tutuklandı ve suçunu itiraf etti.”

4 gündür söndürülemeyen yangınlarla ilgili çeşitli tartışmalar devam ediyor. Emekli Orman Mühendisi Vehmi Tutmaz, yangınla mücadelede önleyici adımlar atmak yerine çıkan yangınları söndürmeye odaklanmanın en büyük sebep olduğunu söyledi.

KARADA SONUÇLANIR

Yangın söndürmede asıl sonucun yerden alınacağını dile getiren Tutmaz şöyle konuştu: “Toplumun bütün kesimleri hava araçlarına endekslendi. Bu büyük bir yanlış. Hiçbir hava aracının, orman yangınlarını söndürmeye gücü yoktur. Evet, hava araçları önemledir. İlk müdahalede ve yangınların belirlenmesinde önemli bir yer tutar ama yangının söndürülmede asıl yerde yani karada sonuçlanır.” Tutmaz, karadan müdahalede ise asıl sorunun personel yetersizliği ve tecrübesizliği olduğunu dile getirdi.

“Yangınla mücadelede asıl olan az sayıda yangın çıkmasıdır” diyen Tutmaz, “Ama biz çalışmalarımızı yangın çıktıktan sonraya harcıyoruz. Yangına uyumlu ve duyarlı toplum oluşturmak zorundayız. Ormanları yangınlara dirençli hale getirmeliyiz. Çevresini ona göre planlamalıyız. Eskiden orman bölgesinde yaşayan 18 yaşından büyük erkek nüfusun orman yangına gitmesi zorunluydu. Bu yasa kaldırıldı. Gönüllük sistemi kuruldu. Bu gönüllere 2 saat eğitim veriliyor. Ama bu yetmez. Her yangın bir derstir. Çok alacak dersimiz var. Yurttaşa, 2 saat eğitmekle yangın söndürmede başarılı olamayız” ifadelerini kullandı.

TECRÜBESİZLİK

Yangında sorun ve çözümlerin deneyimli insanlar tarafından yönetilmesi gerektiğini söyleyen Tutmaz, “Orman teşkilatı içerisinde aslında çok deneyimli insanlar var. Yangınla ilgili sorunların ve çözüm noktalarını deneyimli çalışanlara değil daha üst merciler ortaya koyuyor. Bu büyük yanlış. Çözümleri ve sorunları yangın tecrübesi olan insanlara bırakılmalı. Yangın sahasında organizasyonu ve koordinasyonu oluşturacak bir birim vardır. Fakat orman yangınlarında Ankara’dan gelenler olduğu zaman yangın daha da büyüyor. O birim Ankara’dan gelenlerle ilgilenmek zorunda kalıyor. Ankara’dan gelenlerin sahaya gelip, talimat vermemesi gerekiyor. Gerekli yerlerden yangını inceleyip, tespitlerini yapsınlar. Sahada bilen insanlar olmalı” dedi.

HELİKOPTER İHALESİ YANGINDA YAPILDI

Emekli Pilot Bahadır Altan, yangın sürerken gece görüşlü uçabilecek helikopter ihale edilip alındığını duyurdu. Megafon TV’ye konuşan Altan, “Yangınlar için devletin önceden hazırlık yapması gerekiyor. Bu devletin görevi. Yangınların asıl çıkış sebebi iklim krizi. Geçen yıl bu söylendi. Buna rağmen bir bakan çıkıp 4 Temmuz’da helikopter ihalesi yapılacağını söyleniyor. Bu söylem yangınla ilgili plansızları gösteriyor. Buna rağmen Dün saat 16.00’da alelacele bir ihale imzalıyorlar. Gece uçabilecek helikopteri bir özel şirkete ihale edip alıyorlar. Helikopterlerin hemen sahada olmasını istiyorlar” dedi.

SARAY’A YAKLAŞINCA ÇABA DA ARTTI

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Marmaris'teki orman yangınına ilişkin, "Dün (önceki gün) orman yangını Okluk Koyu’nda bulunan Cumhurbaşkanı’nın yazlık sarayına doğru yönelince bir anda hiç görmediğimiz kadar helikopter yangına müdahale etmeye başladı. Ülkenin ormanları için gösterilmeyen çaba saray için gösterildi" ifadelerini kullandı.

İKTİDAR BİZİ DİNLEMEDİ

Geçen yıl çıkan orman yangınlarından hiçbir ders çıkarılmadığını Marmaris’te yaşanan orman yangınında bir kez daha görüldüğünü kaydeden Erbay, “Geçen yıl yaşadığımız felaketten sonra defalarca söyledik ama iktidar bizi dinlemedi. Ülkemizin yangın söndürme filosunun kurulması gerektiğini birçok kez söyledik ancak uyarılarımız dikkate alınmadı. Uyarılarımızın ne kadar haklı olduğunu Marmaris’te çıkan yangında bir kez daha gördük” diye konuştu.

Türkiye’de sadece tek bir noktada, Marmaris’te orman yangını olmasına rağmen yeterli müdahalenin yapılamadığının altını çizen Erbay, “AKP iktidarı, geçen sene yeterli düzeyde müdahale edilememesinin gerekçesi olarak birçok il ve ilçede büyük yangınlar olduğunu ileri sürüyordu. Ancak şimdi sadece Marmaris’te orman yangını var. Buna rağmen yeterli müdahale yapılamıyor.” dedi.

İncelemelerde bulunmak için bölgeye gelen bakanların yangının kontrol altına alındığı yönünde yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Erbay, şunları söyledi: “Yangının kontrol altına alınması söz konusu değil. Tam aksine rüzgarın da etkisiyle yangın daha da yayıldı" dedi.