Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla'nın farklı ilçelerinde ormanlık alanlarda birçok maden, otel ve Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) projesi için ÇED gerekli değildir ya da ÇED olumlu raporu verdi. CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bu konuda uyardı. Alban, “Bu iş bilmez Bakanlardan kurtulun. Yoksa Muğla'da ne orman bırakacaklar ne de yaşanacak bir doğa” dedi.

Yangın söndü ama talan projeleri devam ediyor

BİRGÜN EGE

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmaris İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde Sinpaş gayrimenkul yatırım tarafından ormanlık alanında kalan bölgede 205 odalı otel ve 1407 devre mülk yapılması için 13 Ağustos'ta ÇED gerekli değildir kararı verdi. Bodrum Güvercinlik’te orman alanı içindeki Güllük rüzgar enerji santrali ve Enerji İletim Hattı projesi için bakanlık, 31 Ağustos'ta ÇED olumlu kararı verdi. Bölgede Yıldız Enerji Elektrik üretim tarafından sekiz rüzgar türbini kurulması planlanıyor.

Proje yakınında birinci ve ikinci derecede arkeolojik ve doğal sit alanı bulunduğunu belirten CHP’li Alban, “sizin doğayla, ormanla, yeşille sorununuz nedir? İnsanların artık nefes alacağı bir yer bırakın. Her şeyi rant uğruna yağmaladınız” diye konuştu.

Benzer bir karar da Seydikemer için alındı. Üç ayrı alanda mermer ocağı projesiyle ilgili bakanlık 13 Ağustos'ta ÇED gerekli değildir kararı verdi. Mermer ocakları için bir 1 Eylül'de ÇED gerekli değildir kararı verilmesine de büyük tepki gösteren Alban, “Muğla’da 70 bin hektar ormanlık alan yandı, kül oldu. Acımız bitmeden, yüreğimiz daha yanarken, AKP iktidarı yeni yeni rant projelerine imza atıyor. Yangın söndü ama ihanet projeleri devam ediyor” diye konuştu.