AKP’li Aybastı Belediyesi’nin de itfaiye öncü aracı olarak kullanılacağı iddiasıyla ÖTV’siz 4X4 lüks araç satın aldığı ortaya çıktı. Lüks araç, havalandırmalı, masaj fonksiyonlu deri koltuklu ve panoramik sunrooflu.

Yangına 4x4’lük müdahale: Lükste öncüler!

Mustafa BİLDİRCİN

AKP yönetimindeki belediyelerin, “itfaiye öncü aracı” adı altında satın aldığı lüks araçlara bir yenisi daha eklendi. Yerel yönetimlerin, ÖTV ödemekten kurtulmak ve tasarruf genelgesine takılmamak için kullandığı, “İtfaiye öncü aracı” formülü kapsamında AKP’li Aybastı Belediyesi, havalandırma özellikli tam deri koltuğu, panoramik sunroofu ve deri kaplı vites topuzu gibi onlarca lüks özelliği olan 4X4 araç satın aldı. Tasarruf tedbirleri kapsamında Haziran 2021’de yayımlanan ve kamuya araç kiralama ve alımlarında kısıtlama getiren genelge, Aybastı Belediyesi’nin yüzbinlerce liralık satın alma işlemi ile bir kez daha delindi.


AKP’li Beytullah Geçtan idaresindeki Ordu Aybastı Belediyesi’nin, “4x4 İtfaiye Öncü Aracı Alınması” ihalesinin sonucu 9 Aralık’ta belli oldu. İdare, “İtfaiye öncü aracı olarak kullanılacaktır” diyerek ÖTV’siz satın aldığı lüks araç için 359 bin TL ödedi.

TEK TEKLİF VERİLDİ

Belediyeye bağlı Fen İşleri Müdürlüğü’nün 23 Ağustos’ta duyurusunu yaptığı, “4X4 İtfaiye Öncü Aracı” ihalesi için iki firma doküman satın aldı. İhale, açık ihale yöntemiyle gerçekleştirilse de teknik şartnamedeki kısıtlayıcı hükümler nedeniyle ihaleye yalnızca bir şirket teklif verebildi. Belediye ile ihaleye gelen tek teklifin sahibi Erya Otomotiv isimli şirket arasında 10 Eylül’de 359 bin TL’lik sözleşmeye imza atıldı.

MASAJLI DERİ KOLTUK

Toplam 23 bin nüfuslu Aybastı Belediyesi’nin, “İtfaiye öncü aracı olarak kullanılmak üzere” aldığı araç için istediği teknik ve donanımsal özellikler ise dikkat çekti. Teknik şartnamede alınan araca yönelik sıralanan bazı özellikler şunlar oldu:

• Havalandırma özellikli tam deri koltuk,
• Panoramik sunroof,
• Deri kaplı vites topuzu,
• Isıtmalı ön ve arka koltuklar,
• Arka koltuk konfor ve uyku paketi,
• Krom dekorlu ön ızgara,
• Masaj fonksiyonlu sürücü koltuğu.

***

AKP ve MHP belediyelerinde bir gelenek

AKP’li ve MHP’li belediyeler, “itfaiye öncü aracı” adı altında lüks araç satın almayı gelenek haline getirdi. Bazı belediyelerin sahip olduğu "itfaiye öncü araçları"nın özellikleri şöyle:

AKP’li Turhal Belediyesi’nin, ÖTV’siz 354 bin TL’ye satın aldığı, “büyülü siyah” rengindeki araçta “Çift bölgeli iklimlendirme, 12 hoparlörlü ses ve sürücü yorgunluk tespit sistemi, ısıtmalı ön ve arka koltuklar” ile “karartılmış arka camlar” bulunuyor.

MHP’den seçilip istifa eden Selim Metin’in başkan olduğu Rize Derepazarı Belediyesi’nin vergisiz 320 bin TL’ye satın aldığı, “piyano siyahı” rengindeki öncü aracın özellikleri arasında ise “Masaj fonksiyonlu sürücü koltuğu, deri ve ısıtmalı koltuklar, krom dekorlu ön ızgara” ile “deri kaplı vites topuz, 10 renkli iç ambiyans aydınlatma” gibi özellikler yer alıyor.

AKP’li Aksaray Topakkaya Belediyesi’nin Wolksvagen Tiguan 2.0 TDİ marka-model aracındaki bazı özelliklerin ise “Özel koltuk döşemesi, R-Line halı ve paspaslar, ısıtmalı deri direksiyon ve vites topuzu” ile “yüksek ayarlı Top Comfort ön koltuklar” olduğu biliniyor.