Yangında ihmal bulamadılar: "Yargı hesap soramıyor"

Aycan KARADAĞ

Muğla'nın Marmaris ilçesinde geçen yaz çıkan orman yangınlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinin ihmallerine ilişkin yapılan suç duyurusu işleme konulmadı. Suç duyurusu için ‘işleme konulmaması’ kararını veren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu, yangına dair ceza ehliyeti olmayan iki çocuk hakkında soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

Muğla’da yaz aylarında çıkan yangınlarda 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül oldu. Sadece Marmaris’te 13 bin 650 hektar alan zarar görürken CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ile Burak Erbay yangınlarında ihmali bulunanların cezalandırılmasını istedi, konuyu yargıya taşıdı. 21 Eylül 2021 tarihinde Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan CHP’li vekiller, yangınların zar zor söndürüldüğünü dikkat çekti. Suç duyurusu dilekçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinin yangınlarda ihmali olduğunun altı çizildi.

Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu, suç duyurusuna ilişkin ‘işleme konulmaması’ kararını verdi. Kararda, yangının 6 ve 10 yaşlarında suça sürüklenen iki çocuk tarafından çıkarıldığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: “Yangının tüm çalışanların üstün gayreti ile söndürüldüğünü, orman yangını sırasında en üst düzey idari yönetimden yangın işçilerine kadar hiyerarşik zincir kopmadan kesintisiz iletişim içerisinde yangının olağanüstü gayretle söndürüldüğünü şikâyet dilekçesindeki iddiaların gerekçesiz ve soyut olarak dile getirildiğini, herhangi bir disiplinsizlik ve sorumsuzluğun bulunmadığını, yangına ilk müdahalede geç kalındığına yönelik iddianın da gerçeği yansıtmadığının bildirildiği anlaşılmıştır. Müştekilerin iddialarıyla ilgili somut hiçbir bilgi ya da belge ibraz etmedikleri, meydana gelen yangının ceza ehliyeti olmayan 2 çocuk tarafından çıkarıldığı ve soruşturmanın devam ettiği, yangınların devlet imkânları ölçüsünde söndürüldüğü, dolayısıyla atılı görevi kötüye kullanma suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı…”

'HESAP SORULAMIYOR'

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Muğla Milletvekilli Mürsel Alban, Marmaris’teki yangınların günlerce söndürülemediğini hatırlattı. CHP’li vekil, “Yangının yayılmasını önlemekte aciz kalan Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü sorumluluğu 2 çocuğun üstüne yıktı. AKP iktidarı şimdi de günlerce süren yangınları söndürememesinin sorumluluğundan kaçıyor” dedi.

Alban, sözlerini şöyle noktaladı: “Yargı maalesef ihmali olanlardan hesap soramıyor. AKP iktidarında tıpkı ormanlar gibi yargı da yandı, bitti, kül oldu.”