Çanakkale Gelibolu’da çıkan yangına ilişkin açıklama yapan Ormancılar Derneği, önceki yangınlarda görülen eksiklik ve hatırların bu yangında da görüldüğüne dikkat çekti. Açıklamada, “Yanan alanların daha küçük gösterilmesi çabası OİM personelini zor durumda bırakıyor” dendi.

Yangınla mücadelede yanlışlar sürüyor

İsmail Arı

Türiye Ormancılar Derneği, 6 Temmuz tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi Irgardere köyü yakınlarında çıkan yangına ilişkin açıklama yaptı. Yangının bin 500 hektarlık alanda etkili olduğu belirtilen açıklamada “Türkiye genelinde daha önce meydana gelen orman yangınlarında görülen genel eksiklik ya da hataların bir kısmı bu yangında da yaşanmıştır” dendi.

Arıcılık etkinliği sonucu çıkan ve 19 saat süren yangına 23 helikopter, 1 uçak, 9 iş makinesi ve 102 arazöz ile müdahale edildi. Çalışanların gayretlerine dikkat çekilen açıklamada, “Yanan alanların daha küçük gösterilmesi çabası özellikle Orman İşletme Müdürlükleri personelini oldukça zor durumda bırakmaktadır. Orman yangınlarında başarı yanan alanın büyüklüğü ile değil yapılması gereken iş ve işlemlerin zamanında, tekniğine uygun olarak yapılması ve oluşturulan yangın organizasyonunun eksiksiz doğru uygulanabilmesi ile ilgilidir” ifadeleri yer aldı.

Hava araçlarına da değinilen açıklamada, özellikle yangına hassas dönemde bir yangına tüm hava araçlarının yönlendirilmesi ikinci bir yangında zafiyet oluşturacağına dikkat çekildi. Araç başına en fazla 2 ve 3 işçi ile yangına müdahalede başarı beklemek hayaldir.

Yangın planlamasına ilişkin açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Ağırlıklı olarak yangın meydana geldikten sonra yapılacaklar odaklanmak, tüm bilgi birikimini ve enerjiyi bu amaçla planlamanın yetersizliği görülmektedir. Olanakların ve enerjinin yangın çıkmaması için yapılması gerekenlere yoğunlaşılması başarının vazgeçilmez şartıdır. Özellikle Büyükşehir statüsündeki Belediyelerin bütün şehir yasası ile birlikte sorumluluk alanı il sınırlarına genişletilmiştir. Bu nedenle yangına hassas yörelerde Belediye Başkanlıkları ile orman yangınları konusunda birlikte çalışmalar yapılması zorunlu hale gelmiştir.”

Açıklamada aynı bölgede çıkan yangınlar hatırlatıldı:

♦ 5 Temmuz 1994 yılında 4 bin 49 hektar.

♦ 17 Ekim 2004 yılında Yalova köyü yakınlarında rüzgarın lodos olduğu bir günde 509 hektar.

♦ 18 Haziran 2008 Yılında Yalova köyü yakınında başlayan yangında 324 hektar.

♦ 28 Temmuz 2013 tarihinde Ilgardere köyü civarında başlayan yangında 340 hektar ormanlık alan etkilenmiştir.

***

600 hektar kül oldu

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Dibek, Yolçatı, Çağdaş, Cimar ve Henyat olmak üzere toplam 5 mahalle arasında kalan kırsal alanda önceki gün sabah saatlerinde orman yangını çıktı. Rüzgârın etkisiyle yerleşim yerlerine kadar ilerleyen alevler, geniş bir alana yayıldı.

5 mahalle arasındaki 600 hektar alanın kül olduğu belirtirilirken, yangın ağırlıklı olarak bölgedeki mahalle sakinlerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.