Ekonomi Servisi
Asgari ücret hesaplamasında yeni bir tartışmanın önü açılıyor. Doç. Dr. Murat Batı, yaptığı hesaplama ile kanundan kaynaklanan yanlışlık nedeniyle asgari ücretlinin yılda 5 gün eksik ücret aldığını ve bu eksiklikten dolayı Hazine’nin kasasına haksız olarak yılda yaklaşık 1 milyar liranın girdiğini ortaya çıkardı.
Batı, yaptığı hesaplamalarda Asgari Ücret Yönetmeliğini ve Sosyal Güvenlik Kanunu’nu baz aldı.
Yaptığı hesaplamayı BirGün’e anlatan Batı, yıllık 5 gün eksik nedeniyle asgari ücretlinin 471 lira daha az ücret aldığını belirtti.
ASGARİ ÜCRETLİLER 5 GÜN EKSİK ÜCRET ALIYOR
Asgari Ücret Yönetmeliği Madde 4/b’de şu ifade yer aldı:
“Bu yönetmelikte işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücreti ifade eder. ”
Madde hükmüne göre asgari ücret günlük ödenen bir bedel. Ancak hesaplamalarda günlük ya da aylık da değil her ay için 30 gün üzerinden hesaplanıyor. Bunun nedeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 88’inci maddesi uyarınca her ay 30 gün olarak hesaplanmasından kaynaklanıyor. Buna göre bir gün 365 gün değil 360 gün olarak hesaplanıyor ve asgari ücretli 5 eksik ücret alıyor.
Batı, bu hesaplamadan yola çıkarak “Bakan’ın açıklamış olduğu brüt ya da net tutar aslında 30 günlük tutarı ifade ediyor. Bir yılda 365 gün olduğuna göre 5 gün boşa çıkıyor. 5 gün için 472 lira eksik ödenmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
EKSİK AGİ HAZİNE’YE GELİR KAYDEDİLİYOR
Asgari Geçim İndirimi’nin (AGİ) de ücretlilere eksik yattığını belirten Batı, şunları söyledi:
“Asgari ücretin yanlış hesaplanmasından dolayı asgari ücretliye yıllık net 471 TL, brüt 596,16 TL eksik ödeme yapılıyor. Bu tutarın ödenmesi durumunda aylık 7 lira SGK işçi payı ve 6,28 lira gelir vergisi daha doğar. Bu yeni brüt asgari ücret tutarı üzerinden ek AGİ tutarı aylık 3,66 lira olur. Bu yeni AGİ sonrası devlete her asgari ücretli için aylık 2 lira 6 kuruş ek gelir vergisi ödenmesi gerekir. Yanlış hesaplamanın karnesi asgari ücretli için aylık yaklaşık 3,66 lira ve dolayısıyla yıllık da 44 yapar.”
Gelir Vergisi Kanunu’nun “Asgari Geçim İndirimi” başlıklı 32’nci maddesinde ‘yıllık brüt tutar’ ifadesini kanuni dayanak olarak işaret eden Batı, “Asgari ücretli hariç toplam 20 milyon civarında çalışanı ilgilendiren bu durumun devletin kasasına olan katkısı en düşük AGİ’yi yani 44 lirayı baz alarak hesaplarsak 20 milyon çalışan üzerinden 880 milyon TL oluyor. Yani Hazine ve Maliye Bakanlığı asgari ücret tutarının yanlış anlaşılmasından kaynaklı oluşan miktarı Hazine’ye gelir kaydediyor” dedi.
Az önce okuduğunuz haber, bağımsız bir medya organı tarafından size sunuldu.
Bağımsız gazetecilik; sermayeye karşı halkı, sömürüye karşı emeği, eşitsizliğe karşı adaleti, savaşlara karşı barışı, piyasacılığa karşı temel hakları, talana karşı doğayı, erkek şiddetine karşı kadınları, istismara karşı çocukları savunmanın olmazsa olmaz koşuludur.
Siz de gerçeğin sesini yükseltmek adına sorumluluk almak istiyorsanız, sadece birkaç dakikanızı ayırarak BirGün’e abone olabilir ve ‘#BirGünBenim’ diyebilirsiniz.
Şimdiden sonsuz teşekkürler…
BirGün bizim; hepimizin.