Saray/AKP rejiminin yanlışlarla dolu hesapsız dış politikası ülkeyi krizden krize sürüklerken, ABD ile Rusya arasında sıkışan Ankara’nın manevra arayışı sıkışmışlığı gidermek yerine daha da derinleştiriyor. Ankara’nın Rusya’dan almak için anlaşma imzaladığı S-400 füze savunma sistemine sert tepki gösteren ABD ve NATO Ankara’ya en üst düzeyde çıkarmalar yaparken, Washington’un İran yaptırımları için Türkiye’ye tanıdığı muafiyetin süresi […]

Yanlış ve hesapsız dış politikanın sonucu: Kriz üstüne kriz

Saray/AKP rejiminin yanlışlarla dolu hesapsız dış politikası ülkeyi krizden krize sürüklerken, ABD ile Rusya arasında sıkışan Ankara’nın manevra arayışı sıkışmışlığı gidermek yerine daha da derinleştiriyor. Ankara’nın Rusya’dan almak için anlaşma imzaladığı S-400 füze savunma sistemine sert tepki gösteren ABD ve NATO Ankara’ya en üst düzeyde çıkarmalar yaparken, Washington’un İran yaptırımları için Türkiye’ye tanıdığı muafiyetin süresi bugün doluyor.

ABD Başkanı Trump’ın iki hafta önce Türkiye dahil 8 ülkeye tanınan geçici muafiyet süresinin uzatılmayacağını deklare ettiği karar gereğince bu ülkelerin İran’dan petrol ve gaz alması yasaklanıyor. Yaptırımlara uymayacak ülkeleri tehdit eden ABD aksi durumda bu ülkelere yaptırım uygulayacağını açıkladı. ABD’nin İran’a yönelik Kasım 2018’de başlayan petrol ambargosu kapsamında Türkiye, Çin, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Hindistan, İtalya ve Yunanistan’a geçici muafiyet hakkı tanınmıştı.

AMBARGO TEHDİDİ

AKP hükümeti Türkiye’nin ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına uymayacağını söylese de, yaptırımlara karşı nasıl bir yol haritası izleyeceği belirsiz. Yaptırım süresi dolmadan siyasi istişareler kapsamında Ankara’da bulunan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Arakçi, “Türkiye ile ortak çıkarlara sahibiz” diyerek Ankara’dan yaptırımlara uymamasını istedi.

Aynı saatlerde Ankara’ya gelen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile Bakan Yardımcısı Vekili ve Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn’in gündemi de İran ve Suriye’ydi.

Trump’ın iki özel elçisini göndermesi Ankara’ya açık mesaj niteliğinde. NATO da Ankara’ya s-400 için çıkarma yapacak. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 6 Mayıs’ta Ankara’ya gelecek.

İRAN ÜSTÜNE İHVAN KRİZİ

Ankara ile Washington arasındaki krize son olarak Müslüman Kardeşler eklendi. Trump yönetiminin Müslüman Kardeşler’i terör örgütü ilan etmeye hazırlanmasına Ankara sert tepki gösterdi. Kararı kabul edilemez bulan AKP, bunun “tarihi hata” olacağını iddia etti.

PUTİN İLE ÖZEL TELEFON

Erdoğan ABD heyetinin Ankara’ya ayak bastığı saatlerde Rus lider Putin ile özel bir telefon görüşmesi yaptı. Yapılan açıklamada “Suriye krizinin çözümü için Astana Süreci kapsamında yakın iş birliğinin sürdürülmesi hususunda mutabık kaldıkları” açıklandı.