İktidara yakın çevreleri zenginleştirme aracına dönüşen ‘Yap İşlet Devret’ modelinden artık şirketler uzak duruyor. İki otoyol projesinin ihalesi, ilgi olmayınca yine ertelendi. CHP’li Özel, “Bu ihaleler incelenecek” dedi.

‘Yap İşlet Devret’e şirketler mesafeli
Fotoğraf: İHA

Nurcan GÖKDEMİR

AKP’nin iktidara yakın sermaye gruplarını fonlama aracına dönüşen ‘Yap İşlet Devret’ modeli cazibesini yitirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, daha önce Yatırım Programı’nda da yer verilen iki otoyol projesinin ihalesini erteledi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre, daha önce 5-6 Ekim tarihlerinde yapılacağı açıklanan ardından ancak 15-16 Aralık’a ertelenen ihalelerin yeni tarihleri 22-23 Şubat 2023 olarak açıklandı. Buna göre, son olarak 15 Aralık'a ertelenen Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu yapım işi ihalesi 22 Şubat 2023 tarihine, 16 Aralık'a ertelenen Antalya-Alanya Otoyolu yapım işi ihalesi ise 23 Şubat 2023 tarihine bırakıldı.


HEPSİ İNCELENECEK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, seçim yaklaştıkça yıllarca bu projelerden nemalananların daha temkinli davranmaya başladığını belirterek, şunları söyledi: “Yap İşlet Devret projesi ile yapılacağı ilan edilen iki otoyolu ihalesi bir kez daha ertelendi. Bu projelerin artık belli çevreler için bile tercih edilmeyen ihaleler olduğu açık. Aslında bu, bugüne kadar bu yöntemin usulsüz olarak, birileri kayırılarak ve adeta suç olabilecek bir biçimde uygulandığının bir itirafı. İktidar partisi ve yürütme organı kendisine müzahir iş çevrelerini kamu kaynaklarını israf ederek palazlandırdı. Bu ihalelerinin tamamını tek tek inceleyeceğiz. Tespit ettiğimiz her bir hukuksuzluğun tek tek hesabını soracağız.”

ADRES DEĞİŞMEDİ

Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol isimli şirketlerin içinde mutlaka yer aldığı konsorsiyumlarla aldıkları kamu ihalelerinin en tartışmalı olanlarını YİD projeleri oluşturdu. Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara Oto Yolu, İstanbul İzmir otoyolu, Ankara Niğde Otoyolu, Ankara Garı gibi çok sayıdaki garantili projelerle bu şirketlere uzun yıllara da yayılacak şekilde maliyetlerin çok üstünde ödemeler yapılması taahhüt edildi.

ŞİRKETLER UZAK DURUYOR

Ancak CHP’den gelen bu projelerin tümünün inceleneceği, hatta kamulaştırılacağı açıklamaları bu projeleri şirketler için ateşten topa çevirdi. Uzun yıllardır “yapıldı, yapılacak” denilen Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ile Antalya-Alanya Otoyolu seçim öncesi doğan bu psikolojik ortamdan payını aldı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir sektör temsilcisi, muhalefetten gelen açıklamalara dikkat çekerek, “Bunun dışında ihale yapıldıktan sonra sözleşme imzalanıncaya kadar seçim kapıya dayanacak. Kredi süreçleri ile ilgili de birçok sorun var, O nedenle hiç kimse bu ihalelere girmek istemiyor” dedi.