Dış cephe temizliği yapan iple erişim teknisyeni Nazlı Yılmaz, “Yapamazsın” diyenlere inat büyük bir tutkuyla mesleğini icra ediyor. Yılmaz, metrelerce yüksekliğe aldırış etmeden dış cephe temizliği, tadilat gibi pek çok işi başarıyla yapıyor

‘Yapamazsın’ diyenlere gökdelenlerden bakıyor

Merve Ateş

İple erişim teknisyeni Nazlı Yılmaz, ona ‘yapamazsın’ diyenlere inat kendi yolunda cesaretle ilerleyenlerden. Resepsiyonist olarak çalıştığı rezidansta dış cephe temizliği yapan iple erişim teknisyenlerini görmesiyle başlıyor hikâyesi.

Metrelerce yüksekliğe aldırış etmeden dış cephe temizliği, tadilat gibi pek çok işi başarıyla yapıyor. Bu hikâyenin toplumsal cinsiyet rolleri, ayrımcılık ve kadın cinayetlerini konuştuğumuz şu günlerde tüm kadınlara cesaret olmasını diliyorum.


► Sizin hikâyenizle başlayalım…
Maraş Elbistanlıyım. 7 yaşındayken ailem İstanbul’a gelmiş. Eğitimimi İstanbul’da tamamladım. Üniversitede moda tasarım bölümü okuyordum. Öğrenciyken büyük bir aşkla hemen evlendim ve üniversite hayatına devam etmedim. Daha sonra kızım dünyaya geldi. Kızımı büyütürken bir yandan çalıştım. 4 senede iki işyeri açtım, işlerim tutmayınca kapattım. Uzun bir süre işsiz kaldım.

Ardından evimin yakınlarında bir rezidans site var, orada resepsiyonist olarak başladım.

Çalıştığım rezidansın dış cephesi endüstriyel dağcılık ekibi ile temizleniyordu. Benim de çok ilgimi çekti. Daha önce endüstriyel dağcılıkla ilgim vardı ama bu işi uygulamada görmemiştim. Onlar çalışırken ben de öğle aralarında onları keyifle seyrediyordum. ‘Ne kadar yükseklikte çalışıyorlar? Nasıl yapıyorlar? Nasıl tutunuyorlar?’ diye kafamda hep sorular dolaşıyordu.

► İp erişim teknisyenliğine nasıl başladınız?
Oradaki arkadaşlardan biriyle karşılaştık. “Yaptığınız çok keyifli olmalı, adrenalin dolu bir iş. Ben de yapabilir miyim” dedim. “Yapamazsın” dediler. ‘Bu iş çok riskli, tehlikeli ve birçok erkek bile bunu yapamazken sen bu işi hayatta yapamazsın’ dediler.

Ben de sonra düşündüm, bu iş bu kadar riskli olsa bunlar bu işi yapamaz. Elbet hayatımızda risklerle karşılaşıyoruz. Risk her zaman hayatımızda. Önemli olan doğru önlemleri almak. Ve yapmaya karar verdim.

► Bir iple erişim teknisyeni neler yapar?
Ülkemizde büyük çoğunluk cam temizleme üzerine çalışıyor. İstanbul’da dikine büyüyen binalar yaygın, dolayısıyla oraları temizlemek kolay değil. Bunun dışında slikonlama, bakım-onarım, vida atma, birçok tamirat tadilat işi kumaş tamiri yapıyoruz, yaşam halatı kuruyoruz.

Teknik işleri de yapıyoruz. Mesela cam montajı yapıyoruz. 60 katlı bir rezidansın camı patladı mesela. Acilen bizi çağırdılar. Cam sökmek zorunda kaldık. Onu oradan söktük ve dikkatli bir şekilde aşağı indirdik. Bir parçası düşse birine ciddi zararı olur.

► Ekibinizde kaç kadın var?
Ekibimiz 15 kişilik. Sadece ben varım. Sektörde çok kadın yok. Bu işi yaparken kadın erkek diye ayırmamak gerekiyor. İpin üzerine çıktığınıza kadın da erkek de aynı zorlukları yaşıyor. Erkekler benimle karşılaştığında çok şaşırıyor. Bir kadın isterse her şeyi yapabilir.

► “Yapamazsın”a maruz kalan diğer kadınlara neler önerirsiniz?
Hiçbir zaman vazgeçmemeleri ve mücadeleye tam gaz devam etmelerini söyleyebilirim. Biz kimseye bağlı değiliz, kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. Hiçbir şeyden korkmayıp, içinden nasıl geliyorsa cesurca yaşamalarını öneriyorum. Çünkü sadece kendi hayatını kendi düşüncelerinle yaşarsın. Başkalarının düşünceleriyle yaşadığın hayat senin olmaz ki.