Amerika Kardiyoloji Kolejisi tarafından yapılan yeni araştırma, yapay şekilde tatlandırılmış gıdaların kalp için şekerli gıdalar kadar zararlı olduğunu ortaya koydu.

Yapay tatlandırıcılı içecekler, kalp için şekerliler kadar zararlı

Dünya genelinde milyonlarca insan her gün yapay tatlandırıcılı ürünler tüketiyor. Son yapılan araştırmalarda, yapay bir şekilde tatlandırılmış içeceklerin, şekerli içeceklerin yerine geçebilecek sağlıklı alternatifler olmadığını gösterdi.

Amerika Kardiyoloji Koleji ile ortak çalışma yürüten Sorbonne Üniversitesi beslenme epidemiyolojisi araştırma ekibinden doktora öğrencisi Eloi Chazelas, “Çalışmamız, yapay bir şekilde tatlandırılmış içeceklerin şekerli içeceklerin yerine geçebilecek ‘sağlıklı alternatif’ olmadığını gösterdi. Araştırmamız, yapay bir şekilde tatlandırılmış içeceklere yönelik ek vergilerin düzenlenmesi konusunda var olan tartışmayı yeniden gündeme getireceğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

TATLANDIRICILAR KADINLAR İÇİN DAHA ZARARLI

CNN'in haberine göre, Araştırmanın bulgularına ilişkin açıklamalarda bulunan Amerika Kardiyoloji Koleji’nden kardiyolog Dr. Andrew Freeman ise “Şekerle tatlandırılmış içeceklerin kalp ve diğer konularda zararlı olduğunu biliyoruz” dedi.

“Pek çok insan şekerli içecekler yerine tatlandırıcılı olanların daha sağlıklı olacağı düşünülüyor” diyen Dr. Freedman, “Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, yapay tatlandırıcının özellikle kadınlar için daha zararlı olabileceğini gösterdi” ifadesini kullandı.

AYDA İKİ BARDAK GAZLI İÇECEK TÜKETMEK ÖLÜM RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Araştırmada, ayda bir defadan az şekerli gazlı içecek, sporcu içeceği ve meyve suyu içen kadınlarla karşılaştırıldığında günde iki kez, bir bardak içen kadınların yüzde 63 daha fazla erken ölüm riski olduğunu gösterdi. İki bardaktan fazla içen erkeklerde ise erken ölüm riski yüzde 29 daha fazla olduğu görülüyor.

Tatlandırıcı bulunan diyet ürünlerinin sağlıksız kilo alımında önemli bir etken olduğunu söyleyen Freeman, "Tatlandırıcı bulunduran diyet ürünleri tüketen büyük bir çoğunluğun obezite sorunuyla karşı karşıya kaldığını biliyoruz” açıklamasını yaptı. Kardiyolog Dr. Freeman, “Tatlıların vücudumuzun insülin salınımını tetilediğini ve kilo almanın ötesinde bir dizi sorunun doğmasına neden oluyor” dedi.

ARAŞTIRMA 100 BİN GÖNÜLLÜ ÜZERİNDE YAPILDI

Araştırmanın ardından açıklamalarda bulunan Amerikan Meşrubatçılar Birliği sözcüsü Danielle Smotkin, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı çalışmaya göre, düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların “güvenilir” olduğu kabul ediliyor. DSÖ’nün insanların daha az şeker tüketmesine yönelik çağrılarını da destekliyoruz ve daha az şekerli veya sıfır şekerli yenilikçi içeceklerin piyasaya sürülmesinin arttırılmasını amaçlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Amerika Kardiyoloji Koleji Dergisi’nde yayımlanan araştırma 100 bin Fransız gönüllü üzerinde yapıldı. Gönüllüler, tatlandırıcılı ya da şekeli içecekleri kullanmayanlar, az kullananlar ve çok kullananlar olarak ayrıldı. Kalp rahatsızlıklarıyla tatlandırıcılı içeceklerin arasındaki bağlantının araştırıldığı araştırma sonucunda neden-sonuç ilişkisi olmadığı ancak aralarında bağlantı olduğu belirtildi.