Son zamanlarda en çok gündem olan teknolojilerden biri, yapay zekası ile sizinle sohbet eden, sorularınızı yanıtlayan OpenAI tarafından geliştirilen sohbet robotu ChatGPT. Pek çok farklı dilde kullanılabilen bu sohbet robotunu kullananlarınız oldu mu bilmiyorum ama ben biraz kullandım. Bazı konularda çok yüzeysel, sıradan bilgiler vermesine rağmen hiç beklenmedik bazı konularda enteresan cevaplar verebiliyor. Öğrenebilen bir sistem olduğu düşünülürse yakın gelecekte popülaritesi epey artacak. Microsoft’un uzun yıllardır bu şirkete ilgisi büyük. Şimdiye kadar 3 milyar dolar yatırım yaptıkları Open AI’nin yüksek maliyetleri karşılayabilmesi için finansal ihtiyaçları büyük. Günlük 100 bin dolar, aylık 3 milyon dolar gibi bir yazılım maliyeti olduğu söylenmekte. Son çıkan haberlere göre Microsoft’un 10 milyar dolarlık bir yatırım konusunda görüşmeler yaptığını söylemekte. Peki neden? Yapay zeka, geleceğimizin tam odağında olacak en önemli teknoloji. Bu alanda bildiğiniz gibi büyük bir savaş var. Apple, Amazon, Google, Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp) yapay zeka konusunda söz sahibi olmak için milyarlarca dolar harcamakta, sayısız mühendisi bünyelerinde çalıştırmakta.

PASTA ÇOK BÜYÜK ÇOK DEĞERLİ

Google arama motoru olarak dünyanın tüm verisini üzerinde toplamayı başardı. Bunun üzerine kurguladığı gelir modelleri ile milyarlarca dolar gelir etti, etmeye devam ediyor. Gelecek ChatGPT gibi sesli, görüntülü yapay zekalı asistanların olduğu bir kurguda olacak. Apple’ın Siri’si, Google’ın Asistan’ı şimdi bu büyük rakip ile boğuşmak zorunda. Microsoft bunun için büyük mücadele veriyor. Reklam pastası yeniden dağıtılırken büyük lokmayı kapmak en büyük amaç. Diğer amaç kitleleri yönlendirmek, yönetmek tabi ki. Pek çoğumuz farkında olarak ya da olmayarak yapay zeka ile sohbet etmeye başladık aslında. Aracımıza bindiğimizde sesli olarak gitmek istediğimiz yeri söylüyoruz ve ekranda harita beliriyor. Bir konu hakkında bilgi almak istiyoruz Google arama motorunun yanındaki mikrofona tıklayarak söyleyerek arama yapıyoruz. Antrenmanlar bitti, maça çıkma zamanı geldi. Bu konuda ilk adım Kasım 2022’de Open AI’den geldi. ChatGPT ile karşılıklı sohbet, bir konuda tartışmak, bilgilenmek mümkün oldu. Sizi belki annenizden, babanızdan, eşinizden, sevgilinizden bile iyi tanıyacak, anlayacak, zevklerinize göre öneriler getirecek bence biraz korkunç bir dünya çok yakınımızda.

İnsanlar dijital dünyada nerede toplanıyorsa, nereye alışıyorsa orada kalmaya en azından bir süre devam ediyor. Bu sistemin arkasında olanlar ise en büyük ödüle ulaşmış oluyor “VERİ” Kalabalık nereyse büyük veri orada. Büyük veriye kim sahipse dijital dünyanın dümeni onun elinde. Bunun benzerlerini çok gördük. Facebook’un seçimlere etkisi, Twitter ile büyük kitlelerin birlikte hareket etmesi hep bu sayede. Bu sebeple büyük bir dijital savaş var. Şimdilik biz kim ne durumda pek bilmiyoruz ama alanında dev olan markalar bu savaşı kaybetmemek için ellerinden geleni yapacak.

Veri güvenliği, etik değerler, özel hayat artık daha da ortalarda olacak. Bunu korumak, gelebilecek tehlikelere karşı hazırlıklı olmak, yasaları güncellemek ve dünya ile uyumlu hale getirmek çok önemli. Ülkeler bu konuda birlikte hareket edeceklerdir. Bu sistemin dışında kalmak, küçük alternatiflere güvenmek bence riskli olacaktır. Üstelik dünya devleri ile aynı platformda olmamak bir sürü yenilikten mahrum kalmak anlamına da gelebilir. Bunlar öngörü tabi ki, zamanla bu iş şekillenmeye başlar. Doğru yerde olmak, zamanında hareket etmek bize pek çok avantaj getirir. Gençlerimizin global başarıya ulaşabileceği, iyi para kazanabileceği iyi bir fırsat olabilir. Umarım ıskalamayız.

Buraya kadar son gelişmeleri size aktarmaya çalıştım. Haftaya bu kadar dijitalleşmek, insani iletişimin en aza inmesi bize neler kazandırır? Neler kaybettirir? Biraz onlardan bahsetmek istiyorum. Haftaya devam ederiz. İyi pazarlar.