Genel Maden İş Başkan Yardımcısı Mutlu, Amasra’da 42 işçiye mezar olan madenin gaz izleme verilerindeki olağandışı rakamlara rağmen boşaltılmadığına dikkat çekti.

Yapılan ihmalin izah edilecek yanı yok
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

Amasra’da 14 Ekim’de meydana gelen ve 42 işçinin yaşamını yitirmesine yol açan maden faciasının nedenlerini tespit etmek için kurulan TBMM Araştırma Komiyonu’nda, merkezi veriler ve alınmayan önlemler gündeme geldi. Komisyonda bir sunum yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (Genel Maden İŞ) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, “Mekanize kazı sistemleri, merkezi gaz izleme sistemi, gaz ölçüm aletleri, ferdi kurtarıcılar, uyarı sistemleri, eğitim, denetim ve diğer önlemlere rağmen bu kaza meydana gelmiştir” dedi.

UYARI SİSTEMİ AKSAK

Kazaya ilişkin bilirkişi raporuna dikkat çeken Mutlu, başta alarm sistemi olmak üzere uyarı, ikaz sistemindeki aksaklıklara işaret etti. Komisyonda yaşanan sorunlar hakkında konuşan Mutlu, şunları vurguladı:

“Kazanın temel unsuru olarak kamuoyuna da açıklanan Bilirkişi İncelemesi Raporu’nda yer alan, ‘Yetersiz ve etkisiz havalandırma sistemi olayın meydana gelmesindeki en temel unsurdur’ denilmektedir. Ayrıca Merkezi Gaz İzleme Sistemi verilerinde metan gazının uzun süre boyunca potansiyel patlayıcı seviyelere ulaşmasına rağmen, ikaz ve alarm seviyelerinde maden ocağının kısmen dahi olsa boşaltılması yönünde önlem alınmadığı belirtilmiştir. Bu durumun izah edilebilecek bir yanı yoktur. Yapılan ölçümlerde metan yüzde 1’in altındaysa patlayıcı madde kullanılabileceği, yüzde 1,5’i geçen yerlerdeki elektriklerin kesileceği ve yüzde 2’de çalışmaların durdurularak alanın terk edileceği bilgileri tüm maden çalışanları için madenciliğin alfabesidir.”

İHMALE İŞARET EDİYOR

“Yangının tamamen sönmesi ve yapılacak ölçümler sonucu yeraltının tamamen güvenli hale gelmesi durumunda kaza mahallinde teknik inceleme yapılabilecektir. Ancak alınan önlemlere rağmen bu kadar büyük çaplı kazanın meydana gelmesi sıralı emniyet tedbirlerinde bir eksiklik, ihmalin olduğunu göstermektedir. Yeraltında yapılacak teknik incelemede patlama noktaları, etkileri ve sensör yerleri görüldüğünde daha net bilgiler ortaya çıkacaktır.”

***

AMASRA’DA ŞİKÂYET YOKTU

Facianın yaşandığı Amasra Maden Ocağı özelinde bir inceleme yapılıp yapılmadığına yönelik de bilgi veren Mutlu, “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi işyeriyle ilgili 2022 yılı içinde sendikamız genel merkezine iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bir şikâyet gelmemiştir” şeklinde konuştu.