İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilen ABD yönetimi, anlaşma kapsamında kaldırılan yaptırımları yeniden devreye sokarak tepki çekti. Washington, İran’la müzakere yürüten Avrupa ülkelerini de tehdit etti. İlk tepki Rusya’dan geldi.

Yaptırım küstahlığı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran’ı hedef alan tutumuyla uluslararası kamuoyunda tepki çeken ABD Başkanı Donald Trump yönetimi bu kez tek taraflı çekildiği nükleer anlaşmayla ilgili yeni yaptırımları devreye soktu.

Washington, İran ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kaldırılan yaptırımları yeniden yürürlüğe aldığını duyurdu.

‘AVRUPA’YA DA UYGULARIZ’

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İran’ın Avrupa ülkeleri ile yaptığı nükleer anlaşma olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nda (JCPOA) belirtilen yükümlülüklere uymadığını savundu. İran’a yönelik yaptırımların silah ambargosuna ek olarak, uranyum zenginleştirme ve işleme gibi faaliyetlerde bulunmasının yasaklanması ve balistik füze testi veya ilgili teknolojilerin transferinin durdurulmasını içerdiğini belirten Pompeo, BM ülkelerinin İran ile işbirliği yapması durumunda o ülkelere de yaptırım uygulanacağı yönünde tehditte bulundu.

AB İTİBAR ETMİYOR

Ancak Fransa, Almanya ve İtalya’dan oluşan E3 ve diğer üye ülkeler, ABD’nin daha önceki yaptırım kararlarını reddederek, İran ile müzakere yolunu tercih etmişti. Avrupa Birliği (AB) de dün yaptığı açıklamada, ABD’nin yaptırım propagandasına “kulak asmadığını” ilan etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “ABD’nin İran ile 2015’te yapılan nükleer anlaşmadan çekildiği için bu ülkeye yönelik BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe sokulması sürecini başlatmayacağını” duyurdu.

‘ABD YALNIZLAŞTI’

İran Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu yaptırım kararına yanıt verdi. Bakanlık, “ABD tarihin yanlış tarafında durdu ve görevlerini unuttu. ABD gücün merkezinde yer almasına rağmen bu kadar yalnızlaştı, bu da ABD’nin gücünün ne kadar boş olduğunu gösteriyor. Dünya, ABD’den güvensizlik, savaş ve istikrarsızlıktan başka bir şey görmedi” tepkisi gösterdi.


İRAN’LA İLİŞKİMİZ SÜRECEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin yaptırımları yürürlüğe sokmasının yasal bir dayanaktan yoksun olduğunu söyledi. Bakanlık, ABD’nin hukuka aykırı girişim ve eylemlerinin diğer ülkeler için uluslararası yasal sonuçları olamayacağına dikkat çekerek, Moskova’nın İran ile nükleer anlaşmanın korunması ve uygulanmasını sağlamak için çaba göstermeye devam edeceğini belirtti.Açıklamada, “BM Güvenlik Konseyi’nin (nükleer anlaşmayı destekleyen) 2231 sayılı kararı değişmedi ve burada yer alan yükümlülükler tüm devletler tarafından karşılıklılık ilkesi temelinde yerine getirilmelidir” denildi.