Ülkelere dönük yaptırım ve engelleme kararlarının durdurulması için BM’nin yaptığı çağrılara kulak asmayan ABD, bu kez Çin hükümetini hedef alan yeni bir karar açıkladı. Çinli teknoloji şirketi Huawei’yi ‘hükümete hizmet’ ile suçlayarak yeni kısıtlamalar getirdiğini duyuran Washington, şirketi ‘ABD teknolojisini çalmak’ ile suçladı

Yaptırımlara devam

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler’in (BM) pandemi dönemi ABD’ye yaptığı yaptırım ve engelleri durdurma çağrısı karşılık bulmuyor. Bu kez, Çinli teknoloji şirketi Huawei’ye yönelik yeni kısıtlamalar getiren Washington, Huawei’in ABD teknolojisi ve yazılımının kullanıldığı yarı iletken çip alımlarını da engelleyeceklerini duyurdu.

KARA LİSTEDE

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Ticaret Bakanlığı’nca alınan karara ilişkin açıklama yaptı. Huawei’in Mayıs 2019’da Ticaret Bakanlığı’nca ekonomik kara listeye alındığını hatırlatan Pompeo, şirketin üretimde ihtiyaç duyduğu ABD yazılımı ve teknolojisine dayanan yarı iletken çip satın almaya devam ederek ABD yasalarını savuşturduğunu söyledi.

Huawei’in ‘ABD teknolojisini çalmak’ ve ‘İran’ın yaptırımları delmesine yardımcı olmak ‘gibi suçlardan sorumlu tutulduğunu ve Çin hükümeti için çalıştığını ifade eden Pompeo, “Çin Komünist Partisi’nin vatandaşlarımızın mahremiyetini veya dünya çapında yeni nesil ağların bütünlüğünü baltalama çabalarına müsamaha göstermeyeceğiz” diye konuştu.

İHRACAT ENGELİ

Pompeo, “ABD teknolojisi ve yazılımlarını kullanarak ürettiği yarı iletken çipleri Huawei’e satan yabancı firmalara da sıkı ihracat kısıtlamaları uygulanacak. ABD teknolojisi ile üretilen ürünleri Huawei’ye satmak isteyen firmalar, artık ABD’den lisans almak zorundadır” dedi.

Uzun zamandır 5G konusunda özellikle Avrupa’daki müttefikleriyle kendi ağlarını geliştirme çağrısında bulunan Washington’ın Huawei şirketinin 5G ağlarının dışında tutulması için de girişimlerde bulunuğu biliniyor. Huawei ise ABD müdahalelerine rağmen faaliyetlerini yürütüyor.

***

‘Süper füze’ tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Süper füze’ tehdidi Rusya tarafından alay konusu oldu. Önceki gün, ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı ile Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Trump, “Elimizde (füze projesi) var, buna ‘süper füze’ diyorum ve dün bana söylendiği gibi, hemen şu anda sahip olduğumuzdan 17 kat daha hızlı olacak” açıklaması yaptı.

Rusya ve Çin’in hızlı füzelerinin üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyleyen Trump, “Rusya’nın elinde sesten beş kat hızlı füzelerin olduğunu, Çin’in de beş veya altı kat daha fazla olan bir hız üzerinde çalıştığını duymuşsunuzdur. Bizimkisi 17 kat daha hızlı ve az önce onay aldı” dedi.

Trump’ın açıklamasından hemen sonra Rusya’dan alaycı bir yanıt geldi. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin, Trump’a “Yok, süper füzeye karşı yapabileceğimiz bir şey yok. Teslim oluyoruz!” yanıtı verdi.