ABD’nin hedef aldığı ülkelere dönük yaptırımları durmuyor. Birleşmiş Milletler’in dünyadaki insani krize dikkat çeken çağrısına kulak asmayan ABD, İran’a yönelik yaptırımlarını güncelledi

Yaptırımları durdurun

Birleşmiş Milletler’in dünyada salgın nedeniyle insani krize dikkat çeken ve bu nedenle ABD’den yaptırımlara son vermesini isteyen açıklaması karşılık bulmuyor. Başta İran ve Venezuela olmak üzere ambargo ve yaptırımları güncelleyen ABD, bu kez nükleer faaliyetleri öne sürerek önceki gün yeni bir kısıtlama kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, İran’ın nükleer programına yönelik uygulanan kısıtlamaları 60 gün daha yenilediklerini duyurdu. Alınan karara ilişkin yazılı bir açıklama yapan Ortagus, İran’ın nükleer faaliyetlerini sürdürmeye ve genişletmeye devam ettiğini ve bunun ‘kabul edilemez’ olduğunu ileri sürdü.

‘BASKILARI ARTIRACAĞIZ’

Ortagus, açıklamasında, “Rejimin nükleer ısrarı uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en büyük tehditler arasında. Başkan Trump’ın bu yılın başlarında söylediği gibi İran’ın nükleer silaha sahip olmasına asla izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı.

Ayrıca İran’ın ‘istikrarsızlaştırıcı’ faaliyetlerini engellemek adına diplomatik ve ekonomik tüm araçları kullanmaya devam edeceklerini vurgulayan Ortagus, “İran’ın nükleer programındaki tüm gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz ve bu kısıtlamaları her an değiştirebiliriz” dedi.

Suriye’nin BM’deki daimi temsilcisi Beşşar El Caferi, Suriye’ye ve diğer ülkelere dayatılan zorunlu ekonomik ambargoların kaldırılmasını istedi. Caferi, “Koronavirüsün dünyada yayılmasından sonra yaptırımların kaldırılması bir zorunluluktur. Ambargonun devam etmesi halinde Suriye ve diğer ülkelerdeki insani kriz daha da derinleşecek” açıklaması yaptı.

PENTAGON HAREKETLİ

Pentagon, Çin ve Rusya’ya karşı ‘güvenlik’ sorununu çözmek için ABD Kongresi’nden yeni bir talepte bulundu. Buna göre, Pentagon, Kongre’den beş yıllık savunma programları verilerinin kamuya açıklanması koşulunun kaldırılmasını istediğini açıkladı. “Savunma programları verilerinin kamuya açık bir şekilde yayımlanmasının kaçınılmaz olarak hassas bilgileri de açığa çıkaracağından endişe edilmektedir” denilen açıklamada, Pentagon’un silah geliştirme, kuvvet yapılanmasına ilişkin programlar ile stratejik planlarının, yayımlanan veriler üzerinden tespit edilebileceğine vurgu yapıldı. Öte yandan, ulusal medyada ABD ordusunun önümüzdeki süreçte tartışma yaratacak silah sistemleri üzerine çalışacağı ve bunun gizli kalması için böyle bir talebe ihtiyaç duyduğu öne sürüldü.