‘Yardım’ diye duyurup çocukları damgaladılar

Dilan Esen

Antep’in Araban ilçesinde kaymakamlık tarafından anneleri ile babalarını kaybeden çocuklar için evlerine özel oda kuruldu. Projenin tanıtıldığı sergi alanına ise ‘Yetim gülerse dünya güler’ yazdırıldı.

Demirören Haber Ajansı’nda (DHA) yayımlanan haberde, çocukların yüzleri açık bir şekilde yer alması ve odada kamera olması tepki çekti. Uzman Pedagog Belgin Temur’a göre çocuklar açısından travmatik sorunlara yol açabilecek ve damgalayacak söz konusu çalışma nedeniyle çocuklar istismara açık hale getirildi.


Çocukların herhangi bir haberde yüzlerinin gösterilmesinin doğru olmadığının altını çizen Temur, “Buradan bir şey elde edilecekse, sonuçta reklam değeri de olan bir şey bu, çocuklar istismar edilmiş oluyor. Bunu kesinlikle psikolojik olarak da çocuk hakları açısından da doğru bulmuyoruz” dedi.

Temur, “Ne sebeple olursa olsun hiçbir çocuğun kimliğinin açık olarak ortaya konabileceği şeyler yazmak ya da göstermek son derece yanlış” dedi ve ekledi: “Burada daha da özel bir durum var. Belli ki bu çocuklara yardım edilmesi amaçlanmış, başlangıçta iyi bir niyet var ama çocuklara yapılan yardımın onların fotoğraflarıyla birlikte sunulması elbette yaşam boyu unutulmayacak bir şey.”

Çocukların öksüzlük, yetimlik, ‘Bu yüzden bize yardım edildi’ gibi bir damgayla yaşamaması gerektiğini vurgulayan Temur, “Çocuk hakları açısından son derece yanlış. Zaten annesiz ve babasız kalmış olmanın yarattığı ciddi mağduriyetler var. Bunun üzerine yetim ve öksüz olarak altı çizilerek bu yönlerinin tekrar vurgulaması, bunu herkesin görebileceği şekilde paylaşılması yaralayıcı ve örseleyici olabilir çocuklar açısından. Sonuçta onlar çocuk belki şuan böyle bir şeye sahip olmaları onlara iyi geliyor ama onların haklarını korumak bütün yetişkinlere düşüyor” diye konuştu.

ÇOCUĞUN ZARARINA

En kötüsünün de duvardaki yazıların olduğunu belirten Temur, şunları söyledi: “Çocuk açısından ne gibi bir faydası olabilir, anlamak mümkün değil. Sonuçta biz çocuklar için karar veriyorsak her zaman çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince bunun çocuğun yararına olması lazım. Çocuğa böyle bir oda yapılması ve ihtiyaçlarının karşılanması onun yararına ama bunun çocuk gösterilerek afişe edilmesi tam tersine zararına. Bu bir damga oluyor. Çocuğun hiçbir yaşadığı şeyin üzerinde damga olarak kalmasına hiçbir yetişkin izin vermemeli.” Öte yandan Gaziantep Valiliği konuyla illgili şu açıklamayı yaptı: “Fotoğraflar gençlerin değil, sergi alanının fotoğrafları. Duvardaki yazı proje tanıtımı yapmak amacıyla yazılmıştır.”