İtalya, 180 sığınmacıyla Akdeniz’in ortasında kalan insani yardım gemisi ‘Ocean Viking’ için limana çıkış izni verdi

Yardım gemisi sonunda karaya çıkıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Akdeniz'de ölümden kurtardığı 180 sığınmacıyla birlikte denizde mahsur kalan 'Ocean Viking' isimli insani yardım gemisi için haftalar sonra yardım eli uzatıldı.

Acil yardım çağrılarına rağmen günlerdir gemiyi limanlarına yanaştırmayan İtalya, tepkiler üzerine sığınmacıların karaya çıkmasına izin verdi. Sığınmacılar karaya çıkmadan önce, alındıkları bir gemide 14 gün karantinada kalacak. Mültecilere yardım faaliyetleri yürüten SOS Méditerranée grubuna ait Ocean Viking gemisi en son gemideki sığınmacıların kurtarılmayı beklerken psikolojik sorunlar yaşadığını ve bu nedenle açlık grevine başladıklarını duyurmuştu.

TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Gemideki Pakistan, Eritre, Nijerya dahil çeşitli ülkelerden mülteciler Libya'dan botlarla denize açılmış ve Ocean Viking gemisi tarafından 25 ile 30 Haziran arasında dört ayrı grup halinde kurtarılmışlardı. SOS Méditerranée, geminin tahliyesindeki "gereksiz gecikmelerin hayatları tehlikeye attığını" duyurarak İtalya ve Malta'nın liman izni vermemesine tepki göstermişti.

Geçen yıl 110 bin mülteci Akdeniz'i aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalıştı. Uluslararası Göçmen Örgütü'nün rakamlarına göre, geçen yıl yolculuk yapan bin 200 mülteci hayatını kaybetti.