Erdoğan, salgına karşı zekat ve bağış talebinde bulunurken, hükümet yardım kampanyalarını tekeline aldı. İçişleri Bakanlığı, yardım toplama faaliyetleri hakkında kovuşturma yapılmasını istedi

Yardım kampanyalarını tekellerine aldılar

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın krizine karşı zekat ve bağış talebinde bulunurken, hükümet yardım kampanyalarını da kendi tekeline aldı. İçişleri Bakanlığı, İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir belediyelerinin ekonomik güçlük çeken yurttaşlara yardım için başlattığı kampanyalara karşı harekete geçti. Bakanlığın 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, Yardım Toplama Kanunu kapsamı dışındaki yardım toplama faaliyetleri hakkında kovuşturma yapılması istendi. Soylu’nun genelgesinin ardından İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin Vakıfbank hesabına ‘para yatırılamaz’ blokesi konuldu.

YEREL YÖNETİMLER ADRES GÖSTERİLDİ

Bakanlığın valiliklere gönderdiği genelgede kamu yararına uygun olarak muhtaç kişilere, hayır kurumlarının, dernek, vakıf ve kurumlara yardım toplama esasları yeniden belirlendi. Genelgede açık biçimde yerel yönetimlerin koronavirüsle mücadele için düzenlediği yardım kampanyaları adres gösterildi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMINA GÖZALTI

Sosyal medya hesaplarından bağış kampanyasını eleştiren yurttaşlar gözaltına alındı. İzmir’de bulunan 9 Eylül Üniversitesi öğrencisi Ata Egemen Çakıl ile RED Dergi yazarı Hakan Gülseven karakola götürüldü. Gülseven, twitter hesabından yaptığı “Terörle mücadele polisleri geldi, #ZIRNIKYOK nedeniyle gözaltına alınıyorum. Sanırım oradan savcılığa. İşte demokrasi!” açıklamasıyla duruma tepki gösterdi.

GÖNÜL RAHATLIĞIYLA BAĞIŞ YAPABİLİRSİNİZ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14, 15, 23, 38 ve 59’uncu maddelerini hatırlatarak belediyelerin bağış toplayabileceğini belirtti. Yurttaşlara seslenen Erdoğdu, “Gönlünüzden geçiyorsa istediğiniz belediyeye gönül rahatlığıyla “bağış” yapabilirsiniz” dedi. Soylu’nun yardım kampanyalarına karşı harekete geçmesinin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş, ‘6 Milyon Tek Yürek Oluyor’ kampanyasında kaç kişinin gıda yardımı için başvurduğunu açıkladı. Yavaş sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bağışların nerelerde kullanılacağı her gün siz değerli vatandaşlarımıza duyurulacaktır” ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da Bakanlığın belediyelerin bağış kampanyasını hedef alan yazısına yanıt verdi. İmamoğlu, sosyal medyada “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek” diyerek ilgili kanun maddelerini paylaştı.