Türkiye’de et ithalatını artık sadece Et ve Süt Kurumu yapmayacak. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, yardım kuruluşlarına da et ithalatı yetkisi verildi. CHP’li Gürer konuyu Meclis gündemine taşıdı.

‘Yardım kuruluşlarına’ et ithalatı yetkisi verildi

Resmî Gazete’nin 20 Ağustos tarihli mükerrer sayısında yayımlanan “Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik” değiştirilerek geçici 3’üncü madde eklendi. Buna göre, “insani yardım ve hayır amacıyla faaliyet gösteren, izin almadan yardım toplama hakkına sahip dernek ve vakıflar tarafından ticari amaç güdülmeksizin ithal edilecek koyun, keçi ve sığır cinsi hayvanlara ait etlerin sağlık ve teknik şartlarına ilişkin usul ve esaslar bakanlıkça belirlenir” ifadesi eklendi.
Böylece bugüne kadar sadece Et ve Süt Kurumu’na verilen et ithalat izni, ilk kez yardım kuruluşlarına da verilmeye başlandı.

CHP Milletvekili Gürer, yardım kuruluşlarının gümrüksüz, sağlık ve teknik şartlardan muaf tutularak yapabilecekleri et ithalatı iznini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, “İthalat yetkisi bütün yardım kuruluşlarına verilmiş gibi görünse de söz konusu ithalat yetkisinden sadece Türk Kızılay’ının yararlanacağı kaydediliyor” dedi. Gürer’in sorularına Bakan Pakdemirli yanıt verdi.

Pakdemirli verdiği yanıtta şunları kaydetti; “Ticari veya yardım amacıyla sığır etinin ülkeye girişinde halk ve hayvan sağlığı açısından orijin ülke/işletmede ve ülkeye giriş esnasında veteriner sınır kontrol noktalarında gerekli bütün veteriner kontrolleri ve analizler yapılmaktadır. Kontroller ve analiz sonuçları uygun olmayan sığır etlerinin ülkeye girişine hiçbir şekilde izin verilmemekte olup imha edilmektedir”.

NE KADAR ET İTHAL EDİYORUZ?

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) verilerine göre Türkiye’nin ette ithal bağımlılığı her geçen yıl artıyor. Üstelik ithalat artışı hayvancılık sektöründe de ciddi bunalıma neden oluyor. 2014 ile 2018 yılları arasında tarımda ithalatçı politikalar yüzünden kırmızı et ithalatı için 496 milyon dolar harcandı.

ESK verilerine göre yıllık kırmızı et ithalatı
2014: 640 ton (değeri 5,2 milyon dolar)
2015: 17 bin 573 ton (değeri 104,9 milyon dolar)
2016: 5 bin 658 ton (değeri 41,1 milyon dolar
2017: 18 bin 857 ton (değeri 85,2 milyon dolar)
2018: 55 bin 752 ton (değeri 260,1 milyon dolar)

Kırmızı et ithalatının yüzde 76’sı Polonya’dan yapılırken yüzde 12’si ise Bosna Hersek’ten gerçekleştirildi. Et ve Süt Kurumu’nun yayınladığı verilere göre, 2018’de Polonya’dan 42 bin 349 ton, Bosna Hersek’ten 6 bin 861 ton, Sırbistan’dan 3 bin 609 ton Ukrayna’dan 1726 ton et ithalatı yapıldı. İthalat yapılan diğer ülkeler ise sırasıyla 784 ton ile Macaristan, 335 ton ile Fransa, 48 ton Romanya ve 36 ton ile Letonya yer alıyor.