Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın bütçesinden takım elbise, gömlek, ayakkabı ve mont gibi harcamalar yapıldığı ortaya çıktı. Vakfın Temmuz-Aralık 2021 döneminde de 28 bin TL’lik araç kiralanmış.

Yardım paraları elbiseye gitmiş

Mustafa BİLDİRCİN

Darbe girişiminde yaşamını yitirenler ve yaralananlar için toplanan yardım paralarının teslim edildiği Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın bütçesinden takım elbise, gömlek, ayakkabı ve mont gibi harcamalar yapıldığı ortaya çıktı. Vakfın Temmuz-Aralık 2021 döneminde 28 bin TL’lik araç kiraladığı, “Bankamatik memuru” olduğu iddia edilen K.İ. isimli kişiye ise 7 bin 136 TL’yi, “Personel maaşı” adı altında gönderdiği belirlendi.


15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminde yaşamını yitirenlerin yakınları ile yaralananlar için toplanan yardım paralarında 15 milyon TL’lik açık olduğunu öne süren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, vakfın yaptığı harcamalara ulaştı. Harcamalar arasında vakfın faaliyetleri ile ilgisiz birçok kalem bulunurken lüks bir mağazadan takım elbise ile gömlek alınması dikkati çekti.

3 BİN 500 TL’LİK TAKIM

CHP’li Emir’in aktardığına göre, bir tekstil firmasından vakfa, 17 Kasım 2021’de elektronik fatura kesildi. İndirim uygulanmış haliyle vakfa bin 600 TL ödeme çıkarılan elektronik faturada, “Siyah erkek ayakkabı, pantolon, gömlek, tişört” ve “Polar mont” gibi ürünler yer aldı. Vakfa, Türkiye çapında mağazaları bulunan lüks bir markadan da fatura kesildiği öğrenildi. Bu fatura ise “Slim gömlek” ile “Takım elbise” kalemlerinden oluştu. Takım elbisenin güncel fiyatı markanın internet sitesinde 3 bin 500 TL ile ifade edildi.

ARAÇ KİRASI 28 BİN TL

Edinilen bilgiye göre vakıf, 2021 yılının Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında araç kiraladı. Tamamı aynı şirketten kiralanan ancak sayısı öğrenilemeyen araçlar için her ay vakıftan şirkete, 5 bin 664 TL’lik ödeme yapıldı. Beş aylık araç kiralamanın vakfa toplam maliyeti ise 28 bin TL oldu. CHP Milletvekili Murat Emir, “Bankamatik memuru” olduğunu iddia ettiği bir isme ödenen maaşı da gündeme getirdi. Vakfın mali belgelerine göre, K.İ. isimli kişiye vakıftan Kasım ve Aralık ayları için toplam 7 bin 136 TL para aktarıldı. Aktarılan para, “Personel maaşı” adı altında K.İ’nin hesabına gönderilirken Emir, “Bu kişiyi vakıfta gören, bilen yok” dedi. “15 Temmuz şehit yakınları ile gazileri” için toplanan paraların halen hak sahiplerine verilmediğini ve yıllardır paraların akıbetinin belirsiz olduğunu belirten Emir, "Şimdi de paraların emanet edildiği vakfın kasasından ilgisiz harcamalar yapıldığını tespit ettik. Bunlar sadece belirli bir dönem için ulaşabildiğimiz harcama kalemleri. Vakıf ve Aile Bakanlığı derhal kamuoyuna bu harcamalara ilişkin hesap vermelidir" ifadelerini kullandı.