Siyasi, toplumsal ve ekonomik krizin girdabındaki Lübnan için başlatılan yardım seferberliği küresel aktörler arsında yeni bir rekabetin de sahnesi oldu. Moskova ülkeye beş uçak gönderirken Macron da Beyrut’a gidiyor

Yardım seferberliği

Dış Haberler Servisi

Ekonomik ve siyasal krizin girdabında çırpınan Lübnan’ın can damarı niteliğindeki limanda meydana gelen patlama her yönüyle ülkeyi her yönüyle daha büyük bir krizin içine sürükledi. Beyrut Valisi Mervan Abbud, patlamanın 3 ila 5 milyar dolar hasara yol açtığını ve en az 300 bin kişinin yerlerinden olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Hamad Hasan da başkent ve civarındaki hastanelerin yaralılarla dolup taştığını, doktorların ise sağlık gereçleri sıkıntısı çektiklerini belirtti.

Bütün dünyadan destek ve dayanışma çağrıları gelirken Doğu Akdeniz’in en kozmopolit ve kırılgan siyasi yapısına sahip ülkesini ‘kurtarma’ seferberliği, küresel ve bölgesel aktörler arasında yeni bir rekabetin de sahnesi oldu.

Uzunca süredir ekonomik krizle ve pandemi sorunuyla boğuşan ülke halkı için sağlık ekiplerinden sahra hastanelerine, kurtarma uçaklarından mali yardıma kadar ülkeler her türlü yardımda bulunma açıklaması yaptı.

MACRON BEYRUT'A GİDİYOR
Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan'a yardım gönderileceği duyurdu. Birçok personelinin patlamada yaralandığını açıklayan BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, "BM, bu zor zamanında Lübnan'ı destek sözünü sürdürüyor ve bu olaya müdahalede aktif bir şekilde Lübnan'a yardım ediyor" dedi.

Fransa eski kolonisi Lübnan için ilk harekete geçenlerden. Paris yönetimi ülkeye tonlarca yardım malzemesi ve acil durum ekipleri sevk etme kararı aldı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün Lübnan'a bir ziyaret yapacak. Elysee Sarayı’ından yapılan açıklamada Macron'un siyasi liderlerle bir araya geleceği ve olay yerinde bulunacağı kaydedildi.

Rusya ise Lübnan’a beş uçakla bir seyyar hastane, doktorlar, kurtarma ekipleri ve koronavirüs tespiti için bir laboratuvar gönderme kararı aldı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, uçakta Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu uzmanlarının da yer alacağını duyurdu.

İRAN VE KATAR’DAN HASTANE

İran, Irak, Katar ve Ürdün de Lübnan'a tıbbi yardım gönderdi. Katar'dan her biri 500 yatağa sahip iki sahra hastanesi, Irak'tan da bir sahra hastanesi ve kriz süresinde kullanılacak bir miktar petrol gönderildi. Ürdün de Lübnan'a sağlık personelinin bulunduğu askeri bir sahra hastanesi gönderildiğini duyurdu. İran da gerekli her türlü yardımı ülkeye ulaştırmaya başladıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Beyrut'taki patlamada yaralananların tedavisi için Beyrut'ta sahra hastanesi kuracaklarını açıkladı.

FİLİSTİN’DE ULUSAL YAS

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Beyrut’taki patlamada hayatını kaybeden Lübnanlılar için ülkede 1 günlük yas ilan etti. Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkı ve devletinin Lübnan ile dayanışmasını ortaya koymak adına 1 günlük yas ilan etti. Kararla birlikte ülkedeki tüm bayraklar yarıya indirildi.

İSRAİL’DEN YARDIM TEKLİFİ

Patlamanın olduğu sabah saatlerinde Güney Lübnan’ı bombalayan İsrail’den de Lübnan'a yardım teklifi götürüldü. Beyrut yönetimi yardım teklifine ilişkin yanıt vermezken patlamadan kısa bir süre sonra, Lübnan basınında bunun bir İsrail saldırısı olabileceği ihtimalleri üzerinde durulmuştu. İsrailli yetkililer yaptıkları açıklamalarda, Tel Aviv'in Beyrut'taki patlamayla bir ilgisi olmadığını söylemişti. Lübnan Hizbullah da İsrail'in depolarını hedef aldığı iddialarını yalanlamıştı.

***


SAHRA HASTANESİKURULACAK

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, patlamanın ardından Türkiye’nin Lübnan halkının acil ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalar başlattığını bildirdi. Aksoy, şu ifadeleri kullandı: “Sağlık Bakanlığı, AFAD ve Kızılay aracılığıyla bölgeye arama kurtarma ekibi ve acil sağlık personeli sevk edilmekte, Sahra Hastanesi kurulumu planlanmakta, ayrıca ilaç ve tıbbi malzeme dahil acil insani yardım malzemesi gönderilmektedir.”