BES İzmir Şubesi, taleplerinin karşılanması ve bağımsız bir yargı sistemi için mücadele etmeye devam ettiklerini belirterek, tüm yargı emekçilerini hakları için mücadeleye sahip çıkmaya çağırdı.

Yargı emekçileri ‘artık yeter’ diyor

BİRGÜN EGE

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, yeni yargı yılında yargı emekçilerinin taleplerini dile getirdi. İzmir Adliyesi Ana Binası İzmir Barosu toplantı salonunda yapılan açıklamada, yargı emekçilerinin sorunlarının çözümü için mücadelenin süreceği belirtildi.

BES İzmir Yürütme Kurulu Üyesi Ferhat Bayhan, “Yargı organlarına olan güveni azalan halkın, adaleti yargı organları yerine sosyal medyadan örgütlenmek suretiyle arama yoluna gittiği bir ortamda siyasi iktidar, yargıda reform iddiaları ile gündeme getirilen her pakette yargının sorunlarını çözmek bir yana bağımlı bir yargı yaratmaktan öteye gidememiştir. Yargı mensupları bağımsızlıklarının sembolü olan düğmesiz cübbelerinin olmayan düğmelerini ilikleme yarışına girmişlerdir” dedi.

Bayhan, “Yargı sisteminin bağımsızlığını kaybetmesi, hak ihlalleri nedeniyle dava sayılarındaki artış ve yıllarca süren dava süreçleri yargı emekçilerinin çalışma hayatını kâbusa çevirmiştir. Bir yandan artan iş yükü, bir yandan mobbing, diğer yandan keyfi olarak açılan soruşturmalar yargı emekçilerinin çalışma koşullarını her gün biraz daha zorlaştırmaktadır. Periyodik olarak çıkarılan yargı paketleri yargı çalışanlarının iş yükünü arttırmaktan öteye gidememiş, hatta mevcut kazanımların kaybına neden olmuştur” diye konuştu.

YETERLİ PERSONEL İSTİHDAM EDİLMELİ

Bayhan talepleri ise şu şekilde sıraladı:

-2009 yılından bu yana Yargı emekçilerinin ekonomik haklarında hiç bir ilerleme sağlanmamıştır. Aksine var olan havuz paralarının kaldırılması, iyileştirme olarak verilen fazla mesai ödemelerinin kesilmesi, ulaşım paralarının sadece Ankara, İstanbul ve İzmir ile sınırlandırılması gibi uygulamalarla ekonomik kayıpları artmıştır. Bu nedenle yargı emekçilerinin insanca yaşayacakları bir ücret için öncelikle ekonomik kayıpları giderilerek derhal ek zam verilmelidir.

-Ayırım yapılmaksızın tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmelidir.

-Havuz paralarında yargı emekçilerinin lehine olacak şekilde düzenlenme yapılarak yeniden ödenmelidir

-İş yükü nedeniyle personel alımına gidilmeyip yargı emekçilerinin üzerinde baskı uygulanarak daha çok iş üretmeye çalışılmaktadır. Bu uygulamadan vazgeçilerek yeterli personel istihdamına gidilmelidir

-Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içinden atamalara devam edilmeli, Atamalarda mülakat değil liyakat esas alınmalıdır.