Yargı mensupları sağlıkta şiddet mevzuatını bilmiyor

HABER MERKEZİ

Sağlıkta şiddet vakalarına her gün bir yenisi eklenirken failler önce serbest bırakılıyor, ardından tepkiler üzerine tutuklanıyor. Bunun bir örneği de Denizli’de yaşandı. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde geçen cumartesi gecesi iki hekimi darp eden ve bir odaya kapatarak rehin alan Uğur Çalışkan serbest bırakıldı. Başsavcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan şüpheli, bu kez çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Devlet Hastanesi’nde de geçen pazartesi günü gebe bir hemşire 4 hasta yakınının saldırısına maruz kalmış, önce serbest bırakılan saldırganlardan 2’si daha sonra tutuklanmıştı.


Bu duruma tepki gösteren Türk Tabipleri Birliği (TTB), Adalet Bakanlığı ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanlığı’na yazı yazdı. Yazıda, TTB’nin ısrarlarına rağmen sağlıkta şiddete ilişkin düzenlemenin ceza mevzuatında değil, Sağlık Hizmetleri Kanunu’nda yapıldığı hatırlatıldı. Bu düzenlemenin yetersiz olsa da sağlıkta şiddeti tutuklama nedeni saydığına dikkat çekilen yazıda, “Ancak uygulamada Denizli’deki gibi hekimleri darbeden, öldürmeye teşebbüs eden ve rehin alan şüpheli hakkında tutuklama tedbiri uygulanmadığı görülüyor. İlgili düzenlemelerin ceza mevzuatında yapılması talebimizi yineliyor, mevcut düzenleme yönünden yargı mensuplarının bilgilendirilmesini bekliyoruz” dendi.

***

Trabzon’da hekime saldırı

Sağlıkta şiddetin son adresi Trabzon oldu. Kanunu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Dr. Mahmut Günay, önceki gün randevusuz muayene olmak isteyen hasta A.İ.’nin saldırısı sonucu parmağından yaralandı. Polis, A.İ. ile suçu üstlenmeye çalıştığı belirlenen çalışanı S.B.’yi gözaltına aldı.