Adli tatilin sona ermesiyle birlikte gazeteciler hâkim karşısına çıkmaya başladı. Evrensel’den Fatih Polat 10 bin TL para cezasına çarptırılırken, Cumhuriyet çalışanı Ünker de yargılananlar arasındaydı

Yargı ‘mesaileri’ başladı!

Adli yılın başlamasının ardından gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden ötürü yargılanmasına devam edildi. Cumhuriyet gazetesinden Pelin Ünker, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ile Sibel Hürtaş ve Hayri Demir dün hâkim karşısına çıktı.

Cumhuriyet’e tazminat için karar
Cumhuriyet Gazetesi Finans Editörü ve Muhabiri Ünker ve Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Erinç hakkında, Paradise Papers haberleri nedeniyle açılan davanın ikinci duruşması da Anadolu 24. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dün görüldü. Mahkeme tazminat talebiyle ilgili karar için ceza davalarının sonucunun beklenmesine karar verdi. Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan Paradise Papers haberleri nedeniyle eski Başbakan Binali Yıldırım ve oğulları tarafından 500 bin liralık tazminat davası açılmıştı.

Polat’a 10 bin TL para cezası
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın, “süreli yayınlarda kimliğin açıklanması” suçlamasından yeniden yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararında Polat’ı 10 bin lira para cezasına mahkûm etti. Polat, dava kapsamında 2013’te 10 bin lira para cezasına çarptırılmış, mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti. Denetim sürecinde başka bir suçtan cezası kesinleşen Polat’ın yeniden yargılamasını yapan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi de, önceki cezayı tekrarlamış oldu. Polat’ın avukatı kararı İstinaf’a taşıyacak.

Gazetecilerin davasına gazeteciler alınmadı
Yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek haklarında dava açılan ve 10 yıl hapis cezası istenen gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir’in tutuksuz yargılandığı davanın duruşması Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada mahkeme başkanı, salonda ayakta kalan gazetecileri dışarı çıkardı. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Saim Serin ve Lezgin Tekay’ın yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi. Hürtaş ve Demir’in ise yurt dışına çıkış yasaklarının devamına karar veren mahkeme, imza verme zorunluluğunun ise kaldırılmasına hükmetti. Duruşma 22 Kasım’a ertelendi.

Nazlı Ilıcak’a müebbet istendi
Tahşiyeciler grubuna ilişkin Genelkurmay Başkanlığı tarafından imha edilmiş belgeyi yayımladığı gerekçesi ile hakkında dava açılan Nazlı Ilıcak’ın müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. Dava ertelendi.

***

‘Sadece hukuk istiyoruz’

ZEYNEP KURAY

Adli yıl açılışının ardından tekrar bir araya gelen avukatlar, tutuklu meslektaşları ile dayanışmak amacıyla Çağlayan İstanbul Adliyesi’nde başlattıkları nöbetin 69’uncusunu gerçekleştirdi. Hatay, Manisa ve Ankara barolarının katılımıyla tutulan nöbette, 1 yıldır cezaevinde tutulan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ile Halkın Hukuk Bürosu (HHB) avukatlarının 10 Eylül’de Bakırköy’de görülecek ilk duruşmasına katılım çağrısı yapıldı. “Herkes için adalet” pankartının açıldığı nöbete ilk konuşma, Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez tarafından yapıldı.

“Bir ülkede eğer avukatlar adalet için nöbet tutuyorsa orada düşünülmesi gereken ciddi bir sorun vardır” diyerek sözlerine başlayan Dönmez, şunları ifade etti: “Bir avukatın yaptığı savunma faaliyetinin yargılanamaz. Adalet noktasında ortaklaşmamız gerekiyor.”

İki kere adalet…
Manisa Barosu Genel Sekreteri Seçil Ege Değerli de şöyle konuştu: “Adalet talebi Adalet Sarayları’nda karşılanmadıkça, adalet arayışı Somalı Anneleri’nin yürüyüşüne dönüşecektir; Cumartesi Anneleri’nin nöbetine dönüşecektir ve 69 haftadır olduğu gibi tutuklu arkadaşlarımız için burada yaptığımız Adalet Nöbeti’ne dönüşecektir.”

Ankara Barosu Başkan Adayı Erinç Sağkan ise şunları dile getirdi: “Bizler sadece hukuk istiyoruz. Mesleğimizi icra ederken hiçbir kişi ya da zümrenin ayrıcalık görmediği çağdaş bir sistemde, tek temeli adalet ve eşitlik olan bir hukuk işleyişinden, hakkaniyetinden ve insan onuruna yanaşır şekilde yaşama hakkımızdan başka bir isteğimiz yoktur. Masumiyet karinesi ve ifade özgürlüğü hâlâ havamız ve suyumuzdur. Biz adaleti vatandaş ve avukat olarak iki kere iki kat yüksek sesle istiyoruz.”

Duruşmaya çağrı
Son sözü alan Avukat Kemal Aytaç, pazartesi günü başlayacak olan ve 5 gün devam edecek ÇHD’li ve HHB’li avukatların duruşmasına katılım çağrısı yaptı.