İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık Körfezinde kurulmak istenen Orkinos Çiftliği’ne verilen ‘ÇED Olumlu’ kararı için, İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Yargı, Orkinos Çiftliği’ne dördüncü kez dur dedi

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık Körfezi’nde Başaranlar Su Ürünleri tarafından yapımına başlanan Orkinos Çiftliği’ne karşı bölge halkı 12 yıldır mücadele ediyor. Orkinos Çiftliği için verilen ÇED olumlu kararları, bu güne kadar üç kez iptal ettirilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çiftliğe ilişkin dördüncü kez ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine kararın iptal edilmesi talebiyle konu yargıya taşındı.

İzmir 1. İdare Mahkemesi ,“Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına kesin olmak üzere oy birliğiyle” karar verdi.

‘YAVAŞ ŞEHİR’İ TEHLİKEYE SOKAR

yargi-orkinos-ciftligi-ne-dorduncu-kez-dur-dedi-809124-1.

Mahkeme kararında, “Orkinos Yetiştirme Tesislerinin bulunduğu deniz sahasında Orkinos yetiştirme alanının Akdeniz Foku(Monachus monachus) türünün habitat alanı ile çakışmakta olduğu, türün aktif yaşam alanını sınırlayacağı, balık çiftliklerinin sayısının artmasının çevreyi tehdit” ettiği belirtildi. Kararda, “Cittaslow üyelik kriterleri arasında yer alan çevre faktörleri maddesinde su temizliği ve biyoçeşitliliğin azalması kriterleri balık çiftlikleri artışı ile tehlikeye giriyor. Cittaslow birliğine üye olarak yavaş şehir etiketine sahip olan Seferihisar’ın markalaşmasının altında turizmi geliştirmek, turizm talebi yaratmak, destinasyon imajı geliştirmek, turizm gelirlerini arttırmak, turizm yatırımları çekmek ve istihdam yaratmak amaçlanmaktadır. Başarısı bilimsel verilerle kanıtlanmış bu turizm pazarlama stratejisini sekteye uğratacak, çevreyi tehlikeye atacak risklerden uzak durulması gerekir” denildi.

Kararda, “Yavaş Şehir Seferihisar ilçesinin Cittaslow sürdürülebilirlik kriteri ve Yarımada Stratejik Planı ile örtüşmediği anlaşıldığından, dava konusu orkinos yetiştirme tesisi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunduğu açıktır” ifadelerine yer verildi.