Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan 4’üncü yargı paketi, çocuğa cinsel istismar gibi suçlarda tutuklama için somut delil aranması şartı ile kabul edildi. Bu hüküm cinsel suçlarda cezasızlığa neden olacak.

Yargı paketi AKP’lilerin oylarıyla “Elmalı rötuşu” yapılmadan  yasalaştı

Hüseyin ŞİMŞEK

Dördüncü yargı paketi, “Elmalı rötuşu” yapılmadan TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan yargı paketi ile istismar, çocuğa cinsel istismar, cinsel saldırı gibi suçlardan tutuklanma için somut delil şartı aranması hükme bağlandı.

İki kardeşin cinsel istismara uğradığı Elmalı davasında verilen tahliye kararlarının ardından tartışmaların merkezinde yer alan “cinsel suçlarda tutuklanma için somut delil aranması şartı”na yönelik itirazlar, iktidar tarafından kabul görmedi. Geçen hafta gerçekleştirilen AKP MKYK’de gündeme geldiği ve çeşitli rahatsızlıkların dile getirildiği iddia edilen “cinsel istismarda somut delil şartı” aranmasına muhalefet partileri de itiraz etti.

RÖTUŞ YAPILMADI

AKP MKYK’deki eleştiriler üzerine cinsel suçlarda tutuklama için somut delil aranması şartından vazgeçilmesine yönelik çalışmalar yürütüldü. Ancak katalog suçlar kapsamındaki cinsel suçlarda tutuklama için somut delil aranmamasının diğer düşünce suçu gibi diğer suçlar için de uygulamada olumsuzluklara yol açacağı görüldü. Cinsel suçları katalog suçlardan çıkartarak ayrı bir düzenleme yapmanın güçlüğünün yanısıra Elmalı tartışmalarının da kamuoyunda hızını kesmesi üzerine bu düzeltmeden vazgeçildi.

CHP’li Alpay Antmen, cinsel suçlarda tutuklama için somut delil aranmasını öngören hükmün kaldırılması için iktidara taleplerini ikili görüşmelerde de ilettiklerini söyledi. Bunun yapılması için katalog suçların yeniden düzenlenmesine gerek olmadığını da ifade eden Antmen, “Yargı pakaketine eklenecek ‘Cinsel suçlarda bu hüküm uygulanmaz’ ibaresi tek başına yeterliydi. İki dakikalarını alacak bir işi yapmadılar” dedi.

ERKEKLER KORUNUYOR

HDP’li Meral Danış Beştaş, Genel Kurul’da gerçekleştirdiği konuşmada, “Ceza yargılamalarında kadın ve çocuğun beyanının esas alınması gerekiyor. Burada ‘somut delil’ dediğinizde, bir tecavüz, taciz, istismar fiilinde somut delil olarak kadının, çocuğun beyanı esas alınmalı. Çocuğun üstün yararı ve kadına dair uluslararası sözleşmeler bunu öngörüyor. Bu uygulamada ‘Kadına tecavüz edildiğini ispatlayın’ denmesi korkunç bir şekilde erkekleri yine korumaya yönelecek ve kadına yönelik suçlarda cezasızlığı daha da artıracaktır” dedi. CHP’li Antmen de bu düzenlemeye itiraz etti. Antmen, “Güya bir reform yapıyoruz ama başka bir şey var. Cinsel istismar suçları, çocuk istismarı. Biz Adalet Komisyonu’nda bas bas bağırdık, ‘Bu suçları istisna haline getirelim, bu suçlarda istisna yapalım’ dedik, ‘Hayır’ dediniz. Kötü uygulayıcılar elinde veya kötü niyetli hakimler elinde çocuk istismarında ve cinsel suçlarda somut delili nereden bulacaksınız? Ben buradan size söylüyorum, açıkça kayıtlara da geçsin. Kadının ve çocuğun beyanları somut delildir. Bunun aksini düşünmek veya uygulamak alçaklıktır” diye konuştu.

Düzenlemeye İyi Parti de itiraz etti. Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, “Bu değişiklik çeşitli kesimler tarafından yoğun bir şekilde kamuoyunda tartışılmaktadır. Özellikle, çocuk ve kadınlara yönelik cinsel istismar fiil ve eylemleri sebebiyle gündeme gelecek tutuklamalarda somut delil aranması son derece sakıncalıdır” dedi.

Dördüncü yargı paketinde yer alan diğer hükümlere göre, yargılamada yaşanan gecikmelerin önüne geçilmesi ve makul sürede yargılanma hakkı ile hak arama hürriyetinin daha etkin korunması için idari yargı mercilerince verilen nihai kararlar, gerekçesiyle birlikte en geç 30 gün içinde yazılacak. İfadesi alınmak amacıyla düzenlenen yakalama emri üzerine mesai saatleri dışında yakalanan ve belirlenen tarihte yargı merci önünde hazır bulunmayı taahhüt eden kişi, Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda serbest bırakılabilecek. Tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu konudaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin hakim veya mahkeme kararlarında, mevcut koşullara ilave olarak adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağını gösteren deliller de somut olayda gösterilecek ve kararda yer alacak.

KADIN ÖRGÜTLERİ PAKETE TEPKİ GÖSTERDİ

Meclis’te 4. Yargı Paketi’nin kabul edilmesine kadın örgütleri de tepki gösterdi. Mücadeleden vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 4. Yargı Paketi’nde kabul edilen maddeler arasında olan cinsel istismar suçunda “somut delil” aranması maddesine karşı açıklama yaptı. Somut delil şartının cinsel istismar suçlarında tutuklamayı neredeyse imkansız hale getireceğine dikkat çeken EŞİK açıklaması, “Cinsel suçlarda mevcudiyeti çok zor olan görüntü kaydı, ses kaydı gibi delillerin aranması ile bu suçlarda cezasızlığın önü tamamen açılıyor” dedi.

HAYATIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ise yaptığı açıklamada, “Delillerin karartılması, kadın ve çocukların şiddet tehdidi altında yaşaması, şikâyetçi olmanın ve etkin soruşturmanın zorlaşmasına neden olacak. Boşanmış eşe karşı işlenen suçların cezayı artırıcı neden sayılması ise suçları yine sadece “aile birliğine” indirgiyor. Bu anlamda daha kapsayıcı ve ilerici kanun 6284’tür. Failleri koruyan yeni yasalar istemiyoruz: 6284’ü ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!” ifadelerini kullandı.

Mor Çatı Kadın Dayanışma vakfı ise Twitter adresinde yaptığı paylaşımda, “Kadınların maruz kaldıkları şiddete delil aramak var olan cezasızlık sorununu arttırıyor; erkekler cezasızlık sayesinde şiddet uygulama cesareti buluyorlar. Kadınlara yönelik yürütülen bu saldırılara karşı mücadelemizden vazgeçmiyoruz.