174 bin metrekarelik Kartal Şehir Parkı’nı ve askeri alanı imara açan plan değişikliği, mahkemece iptal edildi

Yargı rantı durdurdu

UĞUR ŞAHİN

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, İstanbul’un Kartal ilçesinin Soğanlık mevkiinde yer alan Şehir Parkı’nın imara açılmasını engelledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nın yanı başındaki 174 bin 601 metrekarelik şehir parkı ile askeri alanı imara açan plan değişikliği, CHP’li İbrahim Doğan’ın başvurusunun ardından mahkemece ‘iptal’ edildi. Mahkeme, daha önce de imar planının yürümesini durdurmuştu. Plan iptal edilmeseydi, parkın yüzde 60’ı ticaret, yüzde

40’ı da konut alanı olarak kullanılacaktı.

yargi-ranti-durdurdu-524957-1.

Şehircilik ilkelerine aykırı

>> Çarpıcı noktalara değinilen iptal kararında, özetle şu değerlendirmeler yapıldı:

>> Değişikliğe gerekçe olarak Bakanlar Kurulu kararı gösterilse de söz konusu karar, Sultanbeyli sınırları içindeki kentsel dönüşüm alanlarını belirliyor.

>> Her değişiklikte yapılaşma koşullarını artırıcı çeşitli düzenlemeler yapıldı. Planın yapılmasını zorunlu kılan teknik nedenler anlaşılmıyor.

>> Plan yapım gerekçesinde kentsel teknik altyapı etki analizi dışında herhangi bir analiz bulunmuyor. Bu nedenle planlanan fonksiyonların hangi somut veri ve incelemelere dayandırılarak belirlendiği tespit edilemedi.

>> Donatı alanları yeni bir alan ayrılmadan azaltıldı. İmar planı değişikliği ilave inşaat alanı ve nüfus getirerek, ulaşım taleplerini olumsuz yönde etkiledi. Plan, nüfus ve donatı dengesini ile çevre ve imar bütünlüğü bozucu nitelikte. Plan, mevzuata, planlama teknikleri ve şehircilik ilkelerine aykırı.