AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bizi bağlamaz’ dediği AİHM kararının ardından eski HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş adına yapılan tahliye başvurusu reddedildi

Yargı, ‘verilmiş kararı’ onadı!

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına istinaden yapılan tahliye başvurusu reddedildi.

Adalet Bakanlığı, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasıyla ilgili AİHM kararının tercümesini önceki gün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Dün konu hakkında bir açıklama yapan Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Kahraman, “Yargı makamlarının Demirtaş ile ilgili AİHM’ce verilen kararı tartışma veya bu kararın aksine bir karar verme yetkisinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46.Maddesi ve Anayasanın 90/5 maddesi uyarınca- bulunmadığının, derhal tahliye kararı dışındaki her türlü kararın hukuk dışı ve görevi kötüye kullanma olacağının altını çizerek Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nden bir an evvel Sn. Demirtaş’ın tahliyesine karar vermesini beklediklerini” ifadelerini kullandı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, dün Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

AİHM KARARI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yaklaşık iki hafta önce Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu karara bağlamıştı.
AİHM, tutukluluğunun “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “makul bir süre içinde yargılanma ya da yargılama süresince serbest bırakılma hakkı” ile “serbest seçim hakkı”nın ihlal edildiğini söyleyerek Demirtaş’ın salıverilmesini talep etmişti.

‘BİZİ BAĞLAMAZ’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu AİHM kararı için “Bizi bağlamaz” demişti. Hukukçular ise AİHM’in kararlarının Türkiye için bağlayıcı olduğunu vurgulayarak Demirtaş’ın tahliye edilmesi dışında başka bir seçenek olmadığını vurgulamıştı.