Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İYİ Parti’nin Bursa Mustafakemalpaşa’daki beş sandık kurulunun usulsüz oluşturulduğu itirazıyla yaptığı seçimlerin iptali istemine İstanbul için emsal oluşturabilecek nitelikte bir karar verdi. İYİ Parti, Mustafakemalpaşa’da 1009, 1082, 1086, 1093 ve 1182 numaralı sandıklarda görevli olan sandık kurulu başkanlarının aynı zamanda Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde görevli olduğu, bu sandıklarda seçim iptali söz konusu olduğu […]

Yargıda çifte standart olmaz

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İYİ Parti’nin Bursa Mustafakemalpaşa’daki beş sandık kurulunun usulsüz oluşturulduğu itirazıyla yaptığı seçimlerin iptali istemine İstanbul için emsal oluşturabilecek nitelikte bir karar verdi.

İYİ Parti, Mustafakemalpaşa’da 1009, 1082, 1086, 1093 ve 1182 numaralı sandıklarda görevli olan sandık kurulu başkanlarının aynı zamanda Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde görevli olduğu, bu sandıklarda seçim iptali söz konusu olduğu halde seçim sonuçlarının değişeceğini belirse de YSK, sandık kurullarına itirazların süresinin dolduğunu bildirdi.

Mustafakemalpaşa seçimlerine ilişkin tam kanunsuzluk iddiasının 13 Aralık 2018 tarihinde alınan 2018/1105 Sayılı karar gereği kabul edilemeyeceğinin altını çizen YSK kararında, “Sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazlar 2 Mart 2019’da kesin karara bağlanmıştır” denildi.

Hadimi Yakupoğlu

YSK’nin bu kararı, AKP’nin İstanbul seçimlerinin iptali için yaptığı başvurudaki, “Sandık kurulu başkan ve üyeleri kamu görevlisi olmayanlar arasından seçildi” iddialarına verilecek yanıtın ne olacağı sorusunu beraberinde getirdi. Hukukçular, yargıda çifte standart olamayacağını vurgulayarak benzer kararın AKP’nin İstanbul için yaptığı başvuruda da alınması gerektiğinin altını çizdi. CHP YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu ise YSK’nin Mustafakemalpaşa için aldığı kararı, “Bunun anlamı, 2 Mart tarihinden sonra sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazlar reddedilecektir” şeklinde yorumladı.

‘DAHA ÖNCE HİÇBİR İTİRAZ KABUL EDİLMEDİ’

Mehmet Rüştü Tiryaki

HDP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de BirGün’e yaptığı değerlendirmede, YSK’nin daha önce hiçbir seçimde sandık kurullarının oluşumu ile ilgili itirazı kabul etmediğini anımsattı. İYİ Parti’nin sandık kurullarının oluşumuna itirazına verilen kararın YSK’nin geçmiş kararlarıyla örtüştüğünü ifade eden Tiryaki, benzer bir kararın İstanbul’da da alınması gerektiğini söyledi. Sandık kurullarında tüm siyasi partilerin üyeleri ve müşahitleri olduğuna dikkat çeken Tiryaki, AKP’nin sandık kurullarına itirazının hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Seçmenlerin sandık kurullarının nasıl oluştuğunu bilemeyeceğini anlatan Tiryaki, “AKP’nin sandık kurullarına itirazı, başından beri seçmen iradesine gölge düşüren bir itirazdır” dedi.

AKP’nin talebi üzerine, İstanbul seçimlerinde kısıt olduğu iddia edilen 5 bin 315 seçmenin daha araştırılması için seçim kurullarına verilen ek beş gün süreyle ilgili de konuşan Tiryaki, “YSK kısıtlı olanların ve ölü seçmenlerin oy kullanıp kullanmadığını inceliyor. AKP, tüm engelli seçmenlerin kısıtlı olduğu iddiasında. Araştırıldığında böyle olmadığı ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

***

YSK’den ret kararı

YSK, 31 Mart seçimlerinden önce ve sonra, sandık kurulu başkan ve üye listelerinin siyasi partilerle paylaşılması yönündeki başvuruları oy birliğiyle reddetti. YSK, AKP ile MHP’nin İstanbul seçim sonuçlarına yaptığı itirazlarla ilgili araştırmaların tamamlanmasının ardından, gelen sonuçlara göre son kararını verecek.