Yargıdan akademideki zorbalığa ‘dur’ kararı

Mustafa KÖMÜŞ

İstinye Üniversitesi’nin (İSÜ), Kod 29’la görevine son verdiği akademisyen Gülçiçek Dere işe iade davasını kazandı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi verdiği kararda Dere’nin 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu yerine İş Kanunu hükümlerine göre iş akdinin feshedilmesinin hukuka uygun olmadığını belirtti.

Kararda şöyle denildi: “İş akdinin feshine ilişkin dava konusu işlemi tesis edenin rektör olduğu anlaşılmakta olup; mütevelli heyetince kullanılabilecek bu yetkinin devredildiğine dair bir kararın dosyada mevcut olmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, dava konusu işlemde ‘yetki’ unsuru yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı açıktır. Vakıf yükseköğretim kurumlarında istihdam edilecek akademik personelin mesleki güvencelerine ilişkin çalışma esaslarının idari sözleşmeyle belirlenmesi; akademik personelin yukarıda belirtilenler dışında kalan özlük haklarının ise İş Kanunu hükümlerine göre belirlenmesi de gerekmektedir. Bu nedenle de davacının iş akdinin İş Kanunu hükümlerine göre feshinde de hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” Kararda 286,80 TL yargılama gideri ile 3 bin 890 TL’lik vekalet ücretinin İstinye Üniversitesi’nce karşılanmasına hükmedildi. Akademisyen Dere üniversiteye mobbing davası açacağını da ifade etti.

Dere, akademisyenlerin kurumlarına giderek çalıştığı dönemde Covid-19’a yakalanmış, evden çalışmak için üniversiteye başvurmuştu. Ardından İstinye Üniversitesi’nin hastanesine başvuran Dere, ‘mümkün olduğunca evden çalışması uygun olacaktır’ yönünde tavsiye yazısı almıştı. Buna rağmen üniversite evden çalışmasını kabul etmemişti. Dere hastalığı nedeniyle kuruma gitmese de evden çalışmaya devam etmişti.