Yargılanan Öker değil Alevilerin değerleri

SULTAN TEMİZ

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker’in, Recep Tayyip Erdoğan’a başbakanlığı döneminde hakaret etmek ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamalarıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması yarın İstanbul’da yapılacak.

Davada, Öker’in 2012 ve 2015 yılında sosyal medya paylaşımlarI ve dernek adına yaptığı konuşmalar suçlamalara gerekçe olarak gösteriliyor. Turgut Öker yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Yaptığım paylaşımlar tek tek incelendiğinde Berkin Elvan’ın katline karşı gelmek, o dönemde katledilen gençlere sahip çıkmak, onların katledilmesini lanetlemek içindi. Berkin Elvan’a sahip çıkmayan bir Alevi Konfederasyonu başkanı mı olur veya Gezi sürecinde katledilen o gençlerin katliamını lanetlemeyen bir yönetici mi olur? Bu gayet doğal, aslında olmaması suçtur.”

Katliamları, acıları lanetlemenin kendi konumunda bulunan insanların temel sorumluluğu olduğuna değinen Öker konuşmasına şöyle devam etti: “

Bu benim kişisel bir tavrım değil, Cumhurbaşkanına yönelik bir tavrım söz konusu değil. Bu benim temsil ettiğim kurumun muhalif çizgisinden ve varlık gerekçesi sorumluluğundandır. Aleviler olarak duruşumuz, çizgimiz, görüşlerimiz, benliğimiz, varlığımız yargılanmaya çalışılıyor. Mahkum edilmeye çalışılıyor. Aslında benim şahsımda Aleviliği, Alevi değerlerini, Alevilerin İlkesel duruşunu yargılamaya çalışıyorlar.” Duruşma öncesi Avrupadaki Alevi Kültür Merkezleri ve Türkiyedeki Alevi Kurumlarından, çok sayıda cemevinden Turgut Öker’ le dayanışma çağrıları yapıldı.