TMMOB’nin logosunda bulunan renkleri illegal örgütlerle ilişkilendiren habere karşı açılan dava reddedildi. Mahkeme, Cumhurbaşkanlığı’nın ve Yargıtay’ın da logosunda bulunan sarı-kırmızı renklere yönelik “İllegal örgütleri anımsatıyor” ifadelerinin “görünen gerçekliği” yansıttığına hükmetti

Yargının geldiği nokta: Renklerden terör örgütü çıkardılar

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

AKP’li çizgisinden yıllardır taviz vermeyen Yeni Şafak gazetesinin, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) logosunda bulunan sarı ve kırmızı renkleri “terör örgütü sempatizanlığı”-yla ilişkilendiren haberine karşı açılan dava reddedildi. Logosu sarı, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan Yargıtay’a bağlı Ankara 12’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen ret kararı, “Görünen gerçekliğin yorum da katılarak haberleştirildiği” gerekçesiyle alındı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, mahkeme kararının komik ve ibretlik olduğunu söyleyerek, “Logomuzdaki renkler güneşin ve ateşin rengi, karanlığa karşı aydınlığın simgesidir” dedi.

‘Görünen gerçeklik…’
İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin 21 Ekim 2017 tarihli sayısında, Ahmet Fatih Erturan imzasıyla yayımlanan haberde TMMOB hedef alındı. Haberde, kurumun logosunda bulunan renkler terör örgütü sempatizanlığının delili olarak gösterilerek “DHKP-C ve PKK’yi yanstıyor” denildi. TMMOB’nin habere ilişkin açtığı tazminat davası Ankara 12’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde karara bağlandı. Mahkeme, TMMOB’nin logosunun illegal örgütlerinin logolarıyla benzerlik gösterdiği yönündeki haberde TBMM araştırma merkezinin renklerin toplumsal ve siyasal anlamlarıyla ilgili yaptığı araştırmaya atıf yapıldığını belirterek skandal bir karara imza attı. Yargıtay’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı’nın da logosunda bulunan renkleri “terör örgütü sempatizanlığı” ile ilişkilendiren haberin “görünen gerçekliği yansıttığını” savunan mahkeme, tazminat istemini reddetti.

TMMOB’nin internet sitesinde Türk Bayrağı olmamasını da aldığı karara dayanak gösteren mahkeme, söz konusu haberde kişisel hak ihlalini zedeleyen bir durum olmadığına hükmetti. BirGün’e konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, Türk Bayrağı’nın yalnızca Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıkların internet sitesinde olduğuna dikkati çekerek, “Bu karar, Türkiye’deki yargının ne durumda olduğunun göstergesidir” dedi. TMMOB’nin 1954 yılından bu yana kullandığı renklerin illegal örgütlerle ilişkilendirilmesinin komik ve ibretlik olduğunu ifade eden Koramaz, şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanlığı ve Yargıtay’ın logosu da sarı-kırmızı renklerden oluşmaktadır. Bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı’nı ve yargının en üst kurumunu da terörizmle ilişkilendirdiler. Milyonlarca yurttaşın desteklediği Galatasaray ve çok sayıda spor kulübünün renkleri de sarı-kırmızıdır. Renkler bile toplumu kutuplaştırmanın bir aracı olarak kullanılıyor. Bizim için sarı-kırmızı renklerin anlamı çok açıktır. Renklerimiz savaşa karşı barışı, gericiliğe karşı laikliği, faşizme karşı özgürlükleri temsil eder. TMMOB bilimi ve teknolojiyi, ülkemizin kalkınması ve sanayileşmesini için seferber eden bir örgüttür.”

***

“TMMOB terör örgütleriyle anılamaz”

TMMOB’nin toplumcu anlayışın izinde olduğunun altını çizen Koramaz, karardaki Türk Bayrağı vurgusuna ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Türk Bayrağı sadece Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıkların web sitesinde bulunur. Bu komik kararı alan mahkemenin bağlı olduğu Yargıtay’ın internet sayfasında da Türk Bayrağı yoktur. TMMOB’nin adı hiçbir terör örgütüyle yan yana anılamaz. Tüm bu suçlamaları ciddiye almıyor ve kınıyoruz.”