Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver’in çete davalarından aranan Galip Öztürk’le ilişkisinin ortaya çıkması benzer skandalları hatırlattı. Alver’in görüntüleri yargıyı ele geçiren rejimin karakterini gözler önüne serdi.

Yargının hali rejimin özeti

BirGün/Ankara

Suç örgütleri ile devlet ve kurumlarının iç içe geçen ilişkisi uzun süredir ülke gündemini meşgul ediyor. AKP iktidarını oluşturan koalisyonun parçası haline gelen suç örgütleri liderleri ile başta güvenlik ve yargıda görev yapan isimlerin aynı karede buluşması neredeyse olağan hale geldi.

Kamu görevlileri bu ilişkiyi saklamayacak kadar pervasızlaştı. Hâkimler, davalarına baktığı ‘mafyatik isimler’le yakınlık kurmaktan çekinmedi.

YARGIDA MAFYA İZİ

Yargıya sadece iktidarın müdahalesi değil aynı zamanda hâkim-savcıların suç örgütü liderleriyle kurduğu ilişkiye bakılırsa mafyanın da etkin bir müdahalesi var. Bu müdahalelerin doğal sonucu olarak da yargı yurttaşın gözünde ülkedeki en güvenilmez kurumların başında geliyor. Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin verilerine göre yurttaşların yüzde 60’ı yargıya güvenmiyor.

Yargının mafyayla iç içe geçen hali son günlerde sık karşılaşılan bir olay haline geldi. Geçen yıl ağustos ayında Antalya’da ağır ceza hâkimi Ertekin Kök’ün suç örgütü elebaşısı olarak yargıladığı E.B. ile içki masasında fotoğrafları çıktı.

yarginin-hali-rejimin-ozeti-974147-1.

Danıştay üyesi seçilen Esat Toklu’nun Sezgin Baran Korkmaz’ın ilk sahibi olması ise tartışılan ultra lüks Paramount Otel’de kaldığı ortaya çıkarken Togo Kuleleri’ni yapan firmanın patronunun mahkemesinden önce, patronun doğum günü partisine katıldı.

yarginin-hali-rejimin-ozeti-974146-1.

Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Hâkim Kemal Alver de ‘cinayete azmettirmek’ten hüküm giyen ve çete davalarından arandığı için Gürcistan’a kaçan organize suç örgütü elebaşısı Galip Öztürk’ün aile fotoğrafını çekti. Hâkim Alsever ile ilgili haberlere saatler içerisinde erişim engeli getirildi.

REJİM FAYDA SAĞLIYOR

Eski Cumhuriyet Başsavcısı ve BirGün yazarı İlhan Cihaner de Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun etik kurallarını hatırlatarak “Bunun gibi bu fotoğrafları engelleyen etik kurallar var. Bunlara uyulmak zorunda” diye konuştu.

Yargının tarafsız ve bağımsızlığının tartışmalı olduğunu vurgulayan Cihaner, şunları söyledi: “Sadece yargının değil, iktidarın da bu fotoğraflar verdiği bir düzen var. Dolayısıyla bu durumun yargıya taşınması kaçınılmaz. Asıl sorun topyekûn kirlenme. Cumhurbaşkanı da bu gibi görüntüler veriyor ve yargıya yansıması kaçınılmaz oluyor. Bu tür isimler iktidar tarafından korunan isimler. Kabul edilebilir değil. HSK’nin kendisinin yayınladığı etiği uygulaması lazım. Kamu Etik Kurumu, bu tarz ilişkileri takip edip yaptırım uygulamalı ama bu mekanizmaların hiçbirinin çalışmadığını görüyoruz.”

Cihaner, sözlerini şöyle sonlandırdı: “En son çıkan fotoğraflar aranan bir kişiye ilişkin, yargı mensupları tarafından bilinmemesi mümkün olmayan bir şey. İktidar tarafından nasıl alan açıldığı göz önünde bulundurulursa hiçbir ihlalin önemi yok. Rejimin bundan ‘fayda sağladığı’ çok açık bir şekilde ortada.”

90’LARDAN BERİ SÜRÜYOR

Siyasetçilerin, yargı eliyle kendi siyasetini yürüttüğünü ve bunun adaletsiz eylem ile kararları artıracağını ifade eden Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, yargının getirildiği hali değerlendirdi. Yargıdaki problemlerin 1990’lardan bu yana var olduğunu, son dönemde ise görünürlüğünün arttığını kaydeden Pehlivan, yargıya güvenin de problemli hale geldiğine dikkat çekti.

Ülkede güçlü bir yargı sistemi kurulamadığına değinen Pehlivan, “Bu belki de biraz da kasıtlı yapıldı ve sonuç olarak artık insanlar yargılamalara güven duymuyor. Her yargıç artık aynı kefede değerlendiriliyor. Çok iyi çalışan meslektaşlarımız da görünmez hale geliyor. Liyakati önemseyip olması gereken yerlere, olması gereken kişiler getirilmeli. Yargıyı şekillendiren artık siyasettir. Onun önüne geçilmeli. Bunları yaptığımızda sorun kendiliğinden çözülecektir.”

KIDEMSİZ HÂKİMLER

Son dönemde hâkimlerin isminin karıştığı olayların bir kısmı şöyle:

• Hâkimler Savcılar Kurulu’nun ilke kararnamesinde yer alan sulh ceza hâkimliklerinde 4 yıl kıdem mecburiyetine rağmen ataması yapılan kıdemsiz Hâkim Furkan Bilgehan Ertem, Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanarak cezaevine gönderilmesine karar verdi.
• AKP’den üç kez aday adayı olmasına rağmen aday yapılmayan Kenan Yaşar, AKP ve MHP’nin oylarıyla Anayasa Mahkemesi’ne üye seçildi.
• 2017 ve 2018 yıllarında avukatlıktan hâkimliğe geçiş sınavının yazılı bölümünde başarılı olan birçok aday, mülakatta elendi. Mülakat bölümünde başarılı olan isimler arasında ise çok sayıda AKP’li parti yöneticisi yer aldı. Bin 343 hâkim alımının yapıldığı mülakatlar sonucunda, Danıştay Başkanı’nın kızı ve daha önce AKP il ve ilçe teşkilatlarında görev alan isimler, hâkim yapıldı. İddialara göre, bin 343 kişiden en az 110’u AKP’li yöneticilerden oluştu.