Yargıtay, 10 Ekim mitinginde üyeleri hayatını kaybeden veya yaralanan kurumların temyiz yetkisi olmadığını savunarak ret kararı verdi.

Yargıtay 10 Ekim davasında verilen cezaları onadı: Mitingdeki kurumlar yok sayıldı
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Yargıtay, 10 Ekim davasında sendika, siyasi parti ve kitle örgütleri adına yapılan temyiz başvurusunu kurumların suçtan zarar görmediğini iddia ederek dikkate almadı. Kararda üyeleri hayatını kaybeden veya yaralanan KESK, DİSK, TMMOB, TTB, HDP, CHP, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği ve katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri tarafından kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin temyiz yetkisi olmadığı savunuldu.

3. Ceza Dairesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının sanık Yakup Yıldırım hakkındaki ceza kararının bozularak beraat kararı verilmesi yönündeki görüşüne ise katılmadığını belirtti. Sanıklar Abdülmubtalip Demir, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Talha Güneş ve Yakub Şahin, sanık İbrahim Halil Alçay’ın eşi hakkında ise teknik bir düzeltme yapıldı. Yargıtay, “kasten öldürmeye teşebbüs etme suçundan mahkûmiyet hükmü kurulurken tayin edilen temel ceza üzerinden indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi” nedeniyle “Sanıkların eylemi teşebbüs aşamasında kaldığından TCK’nın 35/2. maddesi uyarınca takdiren ve teşdiden sanıkların ayrı ayrı 379 kez 18 yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına” ibaresinin eklenmesiyle kararı onadı.

Örgüt yöneticiliğinden ceza alan ve firari sanıklar yönünden devam eden dosyada insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılanmaya devam eden Erman Ekici hakkında ise anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan yargılanmalı kararı verildi. Bu yönde bozma kararı veren Yargıtay, Erman Ekici hakkındaki diğer dosyaların Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamasıyla birleştirilmesi yönünde hüküm açıkladı. Kararda sanık Erman Ekici hakkında verilen ceza miktarı, mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçirilen süre dikkate alınarak tahliye talebinin reddine karar verildi.