Dünya bu gece yarı gölge ay tutulmasına şahitlik ediliyor. Tutulma, Türkiye saati ile 20:45’te başladı, 00:04’e kadar sürecek

'Yarı gölge ay tutulması’ başladı

HABER MERKEZİ

Bu gece ‘yarı gölge ay tutulması’ yaşanılıyor. Tutulma, Türkiye’den de hava koşullarının elverişli olduğu yerlerden izlenebiliyor.

Tutulma, Türkiye saati ile 20:45’te başlayan tutulma, en belirgin haline 22:25’te ulaştı. Tutulma saat 00:04’te ise sona erecek.

Toplam 3 saat 18 dakika 13 saniye sürecek olan tutulma Avrupa, Asya ve Afrika’dan gözlenebilecek. Güney Amerika’nın doğu kıyıları dışında Amerika kıtasından gözlenemeyecek.

Tutulma sırasında Ay’ın yarı gölge konisine giren kısmı diğer kısmına oranla kararacak ancak tamamen karanlıkta kalmayacak.

bu-gece-yari-golge-ay-tutulmasi-yasanacak-turkiye-den-de-izlenebilecek-740322-1.

Tutulma sırasında Ay'ın yüzde 57'lik bir bölümünün Dünya'nın gölgesine girmesi bekleniyor.

KREİKEN RASATHANESİ'NDEN CANLI YAYIN

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi (Gözlemevi), tutulmayı bu akşam canlı olarak yayınlayacak.

21:00’da başlayacak olan canlı yayın, ‘Ay ve Güneş tutulmaları’ sunumu ardından 21:30’da canlı olarak izlenebilecek.

Canlı yayını bu linkten takip edebilirsiniz.

bu-gece-yari-golge-ay-tutulmasi-yasanacak-turkiye-den-de-izlenebilecek-740323-1.

2002 yılında gerçekleşen bir yarı gölge ay tutulması. (Görsel: Kreiken Rasathanesi)

Kreiken Rasathanesi tarafından yapılan bilgilendirmede ay tutulmaları şöyle ifade edildi:

Ay Tutulması Nedir? Ay, Dünya’nın etrafındaki yörüngesinde dolanırken zaman zaman Dünya’nın gölgesine girer. Dolunay evresinde gerçekleşen bu geçişlerde, Güneş’ten aldığı ışığın bir kısmının ya da tamamının Dünya tarafından engellenmesiyle Ay’ın parlaklığı azalır. Bu olay Ay tutulması olarak adlandırılır. Ay tutulması parçalı, tam veya yarı gölge tutulmaları olarak üç şekilde gerçekleşebilir. Tam Ay tutulması sırasında Ay, gölge konisinin içerisine girer ve Dünya’nın gölgesi tamamen Ay’ın üzerine düşer. Parçalı tutulmada ise Dünya’nın gölgesi Ay yüzeyinin bir kısmının üzerine düşer.

Yarı Gölge Ay Tutulması Nedir? Ay, Dünya’nın yarı gölge alanına girdiğinde tutulma gerçekleşir. Yarı gölge alanında Dünya, Güneş ışınlarını tamamen engelleyemez. Yarı gölge tutulmalarında Ay’ın tamamını ya da bir kısmını örten karanlık bir bölge bulunmaz. Ancak Ay’ın parlaklığında bir miktar azalma gözlenir. Bu koşullarda oluşan tutulmaları gözlemlemek parçalı ya da tam tutulmalara göre daha zordur.

bu-gece-yari-golge-ay-tutulmasi-yasanacak-turkiye-den-de-izlenebilecek-740324-1.