Bin 800 yaşındaki zeytin ağacından üretilen yarım litrelik zeytinyağı 30 bin liraya satıldı. Zeytinyağı müzayesinde  toplanan para öğrencilere burs olacak. Başkan Soyer: Amacımız zeytinin kıymetini göstermek

Yarım litre zeytinyağı 30 bin liraya satıldı

Serbay Mansuroğlu

Zeytinlikleri tehdit eden yasal düzenleme girşimlerine karşı Seferihisar Belediyesi zeytinin önemine dikkat çekiyor. Tarım Bayramı düzenleyen Seferihisar Belediyesi yaptığı araştırmayla ilçe genelinde 500 yaş ve üzerinde olan 200 zeytin ağacı tespit etti. Hasat döneminin başlamasıyla toplanan zeytinler, Seferihisar Belediyesi Zeytinyağı Fabrikası’nda geleneksel yöntemlerle sıkıldı. Ortaya çıkan tarih kokulu yağlar, ilçede düzenlenen müzayedede satışa çıkarıldı.

Müzayede bin 800 yaşındaki zeytin ağacının yaşamını sürdürdüğü Teos Antik Kenti’nin devam eden kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkmaya başlayan antik tiyatrosunda yapıldı. Etkinliğe Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, Eski Kültür Turizm Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Müzayede öncesi Seferihisar’ın yöresel ürünlerinin sunulduğu bir kokteyl ve Serap Tumay ile ekibinin Türk Yunan Dostluk Şarkılarından oluşan mini konseri düzenlendi.

yarim-litre-zeytinyagi-30-bin-liraya-satildi-531825-1.

Amaç zeytinin kıymetini göstermek

Zeytinyağı müzayedesiyle ilgili açıklamalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Üreticiyi, doğayla barışık bir tarımı desteklemeye gayret eden, buradan da aslında bizim ölçeğimizdeki kentlerde uygulanabilecek bir model ortaya koymaya çalışan belediyecilik anlayışımız var” dedi. Soyer, “Burada da onun bir örneğini sizlerle paylaşıyoruz. Teos Antik Kenti, 12 İyon kentinin en büyük ve en önemli kentlerinden biri. Sanatçılar kenti olarak da biliniyor. Bu kent aynı zamanda, binlerce yaşındaki zeytin ağaçlarına da ev sahipliği yapıyor. Zeytinin ve zeytin ağacının ne kadar kıymetli olduğunu göstermek için bu fikri ortaya koyduk. Ölümsüz deniyor zeytin ağacına. Fırtına, deprem ne olursa olsun meyve vermeye devam ediyor hem de binlerce yıl. Bizim yapmaya çalıştığımız şey ise, zeytin ağacının farkındalığının ne kadar büyük ve güçlü olduğuna vurgu yapmaya çalışmak” dedi.
yarim-litre-zeytinyagi-30-bin-liraya-satildi-531826-1.

Eski Kültür Turizm Bakanı Prof.Dr. Suat Çağlayan’ın da zeytin üzerine bir konuşma yaptığı etkinlik, Münadi Nedim Atilla’nın zeytinyağı tadımı ve anıt ağaçlardan sıkılan zeytinyağlarının müzayedesiyle devam etti.

Yaşı 500’ün üzerindeki anıt ağaçlardan hazırlanan zeytinyağları yaşları ve asit oranlarına göre 6’lı ve 12’li paketler halinde açık arttırmaya sunuldu. 21 ayrı grup ve 152 şişe zeytinyağının satışa çıkarıldı. En son bin 800 yaşındaki zeytin ağacından elde edilen yarım litre yağın satışı gerçekleştirildi. Yarım litre zeytinyağını, işadamı Salih Değerli 30 bin lira karşılığında satın aldı.

yarim-litre-zeytinyagi-30-bin-liraya-satildi-531827-1.

Müzayedenin ardından toplam 47750 TL toplandı. Toplanan para ilçede yaşayan çocuklara burs olarak dağıtılacak.