Yarışma mevzuata uygun bulundu

Dilan ESEN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Nakşıbendi Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen Server Yaşam Vakfı’nın okullarda düzenlediği etkinliklerin, ‘mevzuata uygun’ olduğunu savundu. Vakfın, ‘Ufka yolculuk’ adı altında öğrencilere yönelik düzenlediği yarışmaların ‘sosyal etkinlik düzenleme müracaatı hakkı’yla ilgili olduğu belirtildi. Etkinliğin, öğrenci ve kursiyerlerin gelişim seviyeleri, ilgi, istek, ihtiyaç ve yetenekleri ile pedagojik esaslara uygun olduğu iddia edildi.


CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, 21 Ocak’ta Bakanlığın okullara gönderdiği ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik, ‘Sağlıklı Düşünmek’ konulu ‘Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması’nı Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Özkan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e verdiği soru önergesinde yarışmanın Server Yaşam Vakfı tarafından yapılacağına dikkat çekti. Özkan, Bakan Özer’e şu soruları yöneltti: “Ülke genelinde yapılacak olan bilgi yarışması etkinliğinin kontrolü ve organizasyonu neden Server Yaşam Vakfı’na bırakılmıştır? Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tür organizasyonları yapacak kadroları ve organizasyon gücü yok mudur? MEB’in yetkilerinin Server Yaşam Vakfı ve bazı STK’lere devredilmesi doğru mudur? Çeşitli vakıf ve derneklerin MEB içerisindeki organizasyonlarda ve bürokrat atamalarında etkili oldukları doğru mudur? Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumsal kültürü ve bilgi birikimi yüksek düzeyde olması gereken bir kurum, pedagojik ve bilimsel ölçütleri ve geçmişi belirsiz olan daha çok ideolojik yapısı ön plana çıkmış sivil toplum kuruluşlarına öğrencilerimiz neden emanet etmiştir?”

SOSYAL ETKİNLİK HAKKI

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 22 Şubat’ta verdiği yanıtında, sosyal etkinlik izinlerinin ‘Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Etkinlik İzinleri Yönergesi’yle düzenlendiğine ve bu kapsamda Server Yaşam Vakfı tarafından yapılan başvurunun değerlendirilip duyurusunun yapıldığına değinildi.

Etkinliğin, mevzuata uygun olduğu belirtilen yanıtta, “Ayrıca Bakanlığımıza yapılan sosyal etkinlik izin başvurularına eklenecek her türlü içerik ve materyal etkinliğin kapsadığı öğrenci ve kursiyerlerin gelişim seviyeleri, ilgi, istek, ihtiyaç ve yetenekleri ile pedagojik esaslara uygunluğu açısından ilgili birimlerce değerlendirilmektedir. Bakanlığımızca öğrencilerimizin sosyal gelişimini destekleyici birçok faaliyet gerçekleştirilmekte olup bahse konu yarışma da mevzuatın kişi/kurum/kuruluşlara tanıdığı sosyal etkinlik düzenleme müracaatı hakkıyla ilgilidir. Kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları Bakanlığımıza bağlı her tür ve derecedeki eğitim kurumlarında sosyal etkinlik düzenlemek üzere müracaat etmek hakkına sahip olup bu müracaatlardan sadece mevzuat hükümlerini taşıyanların duyurusu, ücretsiz olması koşuluyla yapılmaktadır” denildi.