İzmir Karaburun’da yasa dışı deniz patlıcanı avı yapan tekneler tarafından deniz patlıcanı ve posedonya çayırları talan edildi.  Öte yandan balıkçılar, yasa dışı avlanma sebebiyle bir gecede 400 bin TL zarar etti

Yasa dışı av denizi talan etti

BİRGÜN EGE

İzmir’in Karaburun ilçesinde yasa dışı deniz patlıcanı avı yapan yaklaşık 10 tekne, deniz patlıcanı ve posedonya çayırları talan etti. Yasa dışı av sebebiyle balıkçıların ağları da zarar gördü. Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi tarafından yapılan açıklamada bir gecede balıkçılar 400 bin TL zarar ettiğini açıkladı.

Açıklamada, “2016 yılından bu yana devam eden bu sorun CİMER’ e bildirilmiş, bir komisyon oluşturup İzmir Valiliğine, İl Tarım Müdürlüğüne bildirilmiş Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bildirilmiş ancak hiçbir sonuç elde edilememiştir. Bu gün de Tarım Bakanlığından Valiliğimize Doğa Koruma Vakfından Sahil Güvenliğe sorun sabah erken saatlerde bildirmiş olacak ve etkin çözüm üretilmesi beklenilmektedir. Sorundan mağdur olan balıkçılar şikâyet dilekçeleri hazırlayarak bugün Mordoğan Sahil Güvenlik Komutanlığına öğleden sonra da Karaburun İlçe Tarım Müdürlüğüne dilekçelerini vereceklerdir. Zararın tazmini konusunda sonuç alınamazsa Karaburun Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunarak sorun çözülene kadar çevre köyler de mağdur olan balıkçılarla birlikte bir dizi protesto gerçekleştirilecektir. Ağlarımızın talanıyla maddi zarar gördük ama poseydon çayırlarına vurulan darbeyle tüm insanlığın nefesine darbe vuruldu” denildi.

yasa-disi-av-denizi-talan-etti-1002078-1.

'DENİZLERİMİZ ÇÖLLEŞTİRİLİYOR'

Bölgede balıkçılık yapan Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi’nin eski başkanı Yasedin Çidem ise, “Denizlerin adeta oksijen deposu olan çayırlar bir katliama kurban gitti” dedi. Çidem sözlerine şunları ekledi: “Sadece balıkçıların maddi bir meselesi değil bu konu. Denizlerin nefes borusu olan Deniz Çayırları’na verilen zararı neyle ölçeceğiz. Çok acımasız bir katliam yapılmış durumda. Metal kafeslerle dip taraması yapılması anlamına gelen algarna avı, aslında Türkiye’de her yerde yasak. Ancak buradaki Çin ortaklı deniz patlıcanı fabrikası adına bunu yapan marjinal kişiler var. Bunların çok güçlü motorları var. Attıkları metal ağlarla, küçük balıkçıların ağlarını yok ediyorlar. Denizimiz de onarılamaz bir şekilde çölleştiriliyor.”