Yasa hamlesine politik yanıt geldi
Seçim yasasının maddeleri Genel Kurul’da tartışmalar eşliğinde tek tek geçerken muhalefet partileri üzerinde beklediği etkiyi yapamadı. Altılı masa yasanın olası seçimlerin değerlendirdiği toplantıda sınavdan geçti.
BirGün ANKARA
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, seçim tartışmalarını da beraberinde getirdi. Muhalefet, maddeleri üzerine görüşmelerin başladığı teklifin iktidarın seçimi kaybedeceğini anladığı için hazırlandığını ifade etti. İstanbul seçimleri için “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” diyen Ali İhsan Yavuz, kura ile belirlenecek seçim kurulu başkanlarını da “Hukuk eğitimi almış, stajını yapmış, on iki yıl hâkimlik mesleğini icra etmiş kişilerin çıkan yasaları doğru uygulayamayacağı fikrine peşinen nasıl sahip oluyorsunuz” sözleriyle savundu.
GENEL KURUL'DA GERGİNLİK YAŞANDI
Siyasi partilerin seçimlere girmesini engellemeye yönelik hükümlerin yer aldığı teklifle ilgili eleştirileri yanıtlayan AKP’li Yavuz, “Siyasi partiler, demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır ancak salt siyasi partilerin varlığı başlı başına demokratik hayatın var olduğu anlamına gelmez” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise AKP ve MHP’nin oy oranlarındaki düşüşün ardından teklife ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Dervişoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Seçimler yaklaştıkça paniğe kapılmış bir iktidarın kifayetsizliğinden kaynaklanan sorunlar yaşanıyor. Yönetme kabiliyetini yitirmiş iktidar sahipleri, kendilerini kurtaracak çareler aramakta ve yeni yollar keşfetmeye çalışmaktadır” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise ekonomide yaşanan kötü gidişatın ardından kaybedilen oyların iktidar tarafından yanlış yerde arandığını söyleyerek, “Bu kanun teklifinin altında imzası olan arkadaşlar, bu itibarı kanunun satır aralarında kaybetmediniz, çarşıda, pazarda, markette kaybettiniz. Nerede kaybettiyseniz orada arayın, burada boşuna uğraşmayın, burada bulamayacaksınız" ifadelerini kullandı. Barajın yüzde 7’ye indirilme nedenini de soran Tezcan, "Hesabı yaptınız. MHP’nin ihtiyaç duyduğu oran yüzde 7. Seçimin kapısı geçimden geçer. Milletin geçim kapısını kapattıysanız bilin ki seçim kapısı da size kapalıdır" diye konuştu.
CHP’li Bülent Tezcan’ın konuşması esnasında, MHP milletvekillerinin sözlü sataşmalarına CHP milletvekilleri de aynı şekilde karşılık verince genel kurulda kısa süreli gerginlik yaşandı.
GRUBU OLAN TÜM PARTİLER OLMALI
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da AKP-MHP iktidarına yüklendi. Teklifin kapalı kapılar ardında, hiç kimseye bir bilgi verilmeden hazırlandığını söyleyen Beştaş, “HDP olarak seçim kanunu ve siyasi partiler kanuna yönelik çok sayıda teklif verdik ama kabul edilmedi. Bu seçim kanunu teklifi Mecliste grubu bulunmayan bütün partileri ilgilendirir. O partilerin de TBMM Anayasa Komisyonu’na gelmesi gerekirdi’’ dedi.
CUMHUR İTTİFAKI DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNMÜYOR
AKP ve MHP muhtarlarla ilgili bölüm dışında seçim yasasının tamamında anlaşmış durumda. Genel kurulda da yasaya dair bir değişiklik beklenmiyor. Muhalefet partileri ise genel kurul boyunca her fırsatta söz alarak yasanın eksik ve anti demokratik yönlerini vurgulamaya çalışıyor. Özelikle seçim güvenliğini ilgilendiren maddeler üzerinde ciddi tartışmalar da yaşandı. Muhalefet partileri bu maddeler Meclis’ten geçse bile Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye kararlı.
***
Altılı masa sınavı geçti
Muhalefet partilerinin Deva Partisi lideri Ali Babacan’ın ev sahipliğinde hafta sonu gerçekliştirdikleri toplantı en az ilk buluşma kadar önemliydi. AKP-MHP blokunun muhalefeti bir anlamda felç etme ve ittifak içeride huzursuzluk yaratmak için hazıladığı yasa teklifine verilen ilk reaksiyon hiç de Erdoğan’ın beklediği gibi olmadı. Altı partinin ortak yaklaşımı “hamleyi gördük oyuna gelmeyeceğiz” oldu.
Hem Cumhurbaşkanlığı adaylığı hem de seçim ortaklığı konusunda sözlerinin arkasında duran altı parti lideri toplantı boyunca ve sonrasında uyum görüntüsü verdi. Bu fotoğrafa rağmen ittifak içinde hiç bir sorunun olmadığı, her srunun yanıtının verildiğini söylemek için çok erken. AKP lideri Erdoğan özellikle Saadet, gelecek ve Deva Partisi tabanına dair özel bir mesai harcayacak gibi. Gelecek Partisi’nden gelen “Cumhurbaşkanı adayımız Davutoğlu” açıklaması ise potansiyel sorun odaklarını göstermesi açısından önemli. Saadet içerisinden gelen seleri işimdilik Karamollaoğlu bastırdı.